Ingrediente pentru cremă: 500 ml suc de portocală, coaja rasă de portocală, 30 g amidon alimentar, 150 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 6 foi de gelatină, 500 ml smântână pentru frișcă
Ingrediente pentru asamblare: cca 12 bucăți pișcoturi (în funcție de mărimea formei), 3-4 portocale
Mod de preparare cremă: Cu ajutorul storcătorului se storc portocale până se obțin 500 ml suc. Într-o cratiță neaderenta se amestecă zahărul cu amidonul, zahărul vanilat și răzătura de la o portocală.
Se toarnă încet sucul de portocale amestecându-se cu telul pară.
Se pune cratița la foc mediu și se aduce la punctul de fierbere, se amestecă mereu să nu se formeze cocoloașe.
Când crema s-a îngroșat se trage cratița de pe foc și se lasă să se răcorească. Foile de gelatină se hidratează în apă rece după care se storc bine și se pun în crema călduță.
Se amestecă să se dizolve în cremă. Se transferă crema într-un vas mai mare în care se va amesteca cu frișca bătută.
Portocalele se decojesc cu cuțitul și se taie felii de 3-4 mm.
Se pregătește forma în care se face șarlota. Eu am folosit o tavă de chec. Se îmbracă interiorul formei cu folie alimentară astfel încât marginile să atârne în exterior. Pe fundul formei se așează felii de portocală urmate de un strat subțire de cremă ( nu am fotografiat etapa aceasta).
Se așează felii de portocală și pe lateralul formei. Se toarnă jumătate din cremă, se pun bucățele de portocală, răzătură de ciocolată, restul de cremă, din nou portocale și ciocolată și la final un rând de pișcoturi care vor forma baza șarlotei.
Se acoperă pișcoturile cu folia alimentară și se dă tava la rece peste noapte.
La servire se îndepărtează folia de deasupra, se așează o tavă peste pișcoturi și se întoarce tava. Se îndepărtează și restul foliei.
Șarlota este gata decorată cu feliile de portocală așezate inițial la fundul și pe lateralul formei. Și cum este iarnă, chiar dacă nu ninge am decorat-o suplimentar cu fulgi de zăpadă.
Șarlota se taie foarte bine în felii, este aromată și răcoroasă. Numai bună după mâncărurile grele de la sărbători.
Rețeta originală o găsiți pe blogul culinar Savori urbane unde fiecare etapă este prezentată în amănunt dar și originea și istoricul șarlotei.
Felicitări! Șarlota ta arată foarte bine :) Mă bucur că ți-a plăcut rețeta noastră.
@Oana Igretiu- Da, mi-a plăcut foarte mult. Mulțumesc pentru idee și felicitări pentru tot ceea ce faceți voi.