Chec cu merișoare sau cranberries bundt cake

Am văzut acum câteva zile la Lidl caserole cu merișoare. Ceva interesant dar chiar nu știam la ce le-as putea folosi. Știam că sunt acrișoare și au gust astringent. La câteva zile postează Cristina o rețetă de prăjitură cu merișoare, o întreb dacă sunt cele de la Lidl, îmi confirmă. Cumpăr și eu și uite așa s-a născut acest chec.

Ingrediente: 4 ouă, 200 g zahăr pudră (eu am folosit zahăr tos foarte fin), 150 g unt, 2 plicuri zahăr vanilat, sucul de la o jumătate de lămâie, 300 g făină, 1 plic praf de copt

Mod de preparare: Se mixează untul la temperatura camerei cu zahărul până acesta se topește și compoziția devine spumă. Se adaugă pe rând ouăle întregi și se mixează după fiecare.

Se adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt și zeama de lămâie, și se încorporează cu spatula.

Merișoarele se spală bine, se scurg de apă și se usucă într-un prosop de bucătărie. Se pun în castron, se presară peste ele o lingură de făină și se amestecă. Peste compoziția de chec se adaugă merișoarele si se amestecă tot cu spatula.

Compoziția diferă de cea a unui chec obișnuit, este e destul de vârtoasă, se pune în tavă cu lingura și se nivelează. Eu am folosit două tăvi de hârtie siliconată (așa scrie pe ele). Mi-a fost frică să nu crească prea tare și să nu se coacă la mijloc în tava mea de chec.

A fost alegerea corectă doar că este prima dată când folosesc aceste tăvi și după documentare prealabilă le-am utilizat ca atare, ceea ce nu a fost chiar bine. Trebuiau unse sau acoperite cu hârtie de copt. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se coace cca 35-40 minute, în funcție de cuptor. Cel mai bine se face testul cu scobitoarea. Când este gata se scoate pe un grătar și se lasă să se răcească. Se pot glazura așa cum a procedat Cristina sau se pudrează cu zahăr. Eu am ales varianta simplă.

Prăjitura cu merișoare proaspete se poate coace în tavă de chec, guguluf, brioșe sau tavă obișnuită. Important este să se taie rece, așa este mai aspectuoasă dar dacă aveți pofticioși prin casă se poate felia și puțin călduță.

Rețeta este de la Cristina, care are foarte multe alte rețete delicioase, frumos prezentate și la îndemâna celor cât de cât pricepuți în ale bucătăriei. Mulțumesc Cristina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *