ghiocel07 on 18 May 2012 - 2,566 views

De la diverse preparate mi-au ramas cateva albusuri pe care le-am pus intr-un pahar in congelator. Astazi am vazut la Laura o reteta de Crema de zahar ars si m-am hotarat sa le folosesc.

Ingrediente: 500 ml frisca lichida, 5 albusuri (160g), 125 gr zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 varf cutit sare, 4 linguri pline cu zahar pentru caramel

Se toarna intr-o craticioara frisca, zaharul si zaharul vanilat.

 

Se pune cratita pe foc mic si lasam frisca sa dea in clocot. Dupa primul clocot, se numara 2 minute si se stinge focul. Se acopera cratita cu un capac si se lasa frisca sa se raceasca complet.

Se pun albusurile intr-un vas si se amesteca cu un tel (atentie, nu se bat). Albusul are o consistenta vascoasa si prin amestecare se elimina acea vascozitate iar albusurile capata o consistenta fluida.

Dupa ce frisca s-a racit complet, se adauga peste albusuri. Se amesteca foarte bine, pana la completa omogenizare.

Se topesc cele 4 linguri de zahar in forma in care se face crema

 

si dupa ce se caramelizeaza se imbraca peretii in zahar ars. Se lasa zaharul sa se raceasca complet apoi se adauga amestecul de frisca si albusuri.

Se pune forma in care se afla crema intr-un vas putin mai mare. Se toarna in vasul mai mare apa fierbinte, astfel incat sa ajunga la o distanta de 1 cm de marginea vasului in care se afla crema.

Se introduce vasul in cuptorul preinncalzit si se coace cca 45 minute la foc mediu. Dupa 45 de minute, crema este inca gelatinoasa dar suprafata acesteia este compacta.

Acum se stinge focul la cuptor si se lasa crema in cuptor (cu usa inchisa) sa se raceasca (cca 2-3 ore). In acest timp, crema se va intari mai bine.  Se scoate forma din vasul cu apa, se sterge bine si se introduce in frigider unde se lasa pana a doua zi.

Se rastoarna pe o farfurie si se serveste.

 

Este delicioasa!

Iar cu putina frisca, ce sa mai spun….un adevarat festin.

4 comentarii la “Crema de zahar ars din albusuri”

  1. Si eu am foarte multe albusuri congelate… chiar cautam retete ca sa scap de ele 🙂 Cu siguranta voi face si eu zilele urmatoare aceasta crema de zahar ars, ca tare bine mai arata!
    Foarte frumos platoul!
    Pupici dulci

  2. eu fac reteta de zahar ars si apoi fac un pandispan care il pun peste crema aproape gata si o mai las putin si e foarte bun si cand o intorc este pandispan crema de zahar ars si pun frisca deasupra .pupici.

  3. Bunnnnn!!!!!

  4. A fost foarte, foarte bun cu multa frisca .

Comenteaza...

Poti folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca vrei si tu poza la comentarii, vezi aici ce trebuie sa faci.