Musaca de cartofi

De foarte mult timp nu am făcut musaca, și chiar nu știu de ce. Este o mâncare sățioasă, deși cam migălos de făcut. Totuși dacă ai toate ingredientele la îndemână nu este atât de greu. De data aceasta am făcut altă variantă.

Ingrediente: 500 g cartofi, 500 g carne tocată porc și vită, 1 ceapă, 2 linguri de ulei, 2 linguri făină sau amidon alimentar, 200 g roșii pasate, 200 g cașcaval, 3/4 ouă, 2 linguri smântână, 4 linguri de lapte, sare, piper

Mod de preparare: Se spală bine cartofii și se fierb în coajă după care se pun în apă rece și se curăță. Între timp într-o tigaie se pune ulei și se călește foarte puțin ceapa tocată mărunt. Se pune carnea tocată, se amestecă și se lasă până se albește. Se adaugă 2 linguri de roșii pasate, sare și piper. Se mai dau câteva clocote, se amestecă având grijă să nu scadă foarte mult și să se prindă carnea de vas. Când și carnea este gata se lasă să se răcorească.

O tava de copt ceramică se unge cu unt. Se așează un strat de cartofi tăiați rondele, deasupra se pune 100 g sos de roșii pasate urmate de carnea tocată. Peste carne se toarnă sosul alb făcut din făină/amidon, smântână, lapte și 50 g cașcaval dat pe răzătoarea cu ochiuri mici, se condimentează cu sare și piper. Sosul se poate face și fiert, eu l-am făcut la rece, oricum se va găti la cuptor. Peste sos se pune alt strat de cartofi tăiați rondele. Într-un castron se bat ouăle cu puțin lapte, 100 g sos de roșii și 50 g cașcaval ras. Se toarnă peste ultimul strat de cartofi. În final se presară 100 g cașcaval ras. Se introduce tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru cca 30 minute, până musacaua este frumos rumenită.

Nu am imagini pe etape, mult mai târziu mi-am dat seama că vreau să scriu și această variantă.

2 comentarii la „Musaca de cartofi”

  1. Musaca este una dintre mancarurile mele preferate si imi pare rau ca nu am mai facut-o demult. Nu stiu de ce am amanat, pentru ca de fapt nu este chiar atat de complicata de preparat, mai ales cand ai toate ingredientele la indemana. Varianta ta cu sosul facut la rece suna foarte interesant si sper sa reusesc sa o incerc cat mai curand. Multumesc pentru reteta si pofta buna la musaca!

  2. Musaca este o mancare traditionala si delicioasa, dar care necesita putina migala la preparare. Totusi, daca ai toate ingredientele la indemana, nu este atat de greu pe cat pare. Eu, de exemplu, nu am mai facut musaca de foarte mult timp si nu imi dau seama de ce am amanat atat de mult. Dar de data aceasta am incercat o alta varianta si a iesit minunat. Am folosit cartofi, carne tocata porc si vita, ceapa, ulei, faina, rosii pasate, cascaval, oua, smantana, lapte, sare si piper. Am spalat si fiert cartofii, iar cand s-au racit i-am curatat si taiat felii. Intr-o tigaie am calit putin ceapa, iar apoi am adaugat carnea tocata si condimente. Am amestecat bine si am lasat sa se gateasca. Intre timp, am pregatit un sos alb din faina, smantana, lapte si cascaval, pe care l-am pus peste carne. Apoi, am asezat un strat de cartofi, altul de carne si apoi am turnat un amestec de oua, sos de rosii si cascaval ras. Am presarat cascaval si am introdus tava la cuptor, pentru aproximativ 30 de minute, pana cand musacaua s-a rumenit frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *