Savarine cu drojdie

Ingrediente aluat: 250 g făină, 5 g drojdie uscată, 150 ml lapte călduț, 2 ouă, 30 ml ulei, 1 lingură  zahăr, puțină sare

Ingrediente sirop: 400 ml apă, 150 g zahăr, o fiolă esență de rom

Ingrediente umplutură: 500 ml frișcă lichidă, jeleu de zmeură

Mod de preparare: Într-un recipient se pune laptele călduț, drojdia și zahărul. Se lasă puțin să se activeze drojdia.

În alt castron unde se face aluatul, peste făina cernută se pune laptele cu drojdia, ouăle bătute puțin cu furculița și uleiul.

Se amestecă cu spatula, la final se adaugă sarea și se încorporează și ea. Se acoperă castronul cu folie alimentară și se lasă la crescut cam 30 minute.

Între timp se pregătesc formele de savarină (eu am avut forme din carton cerat) care se ung cu ulei sau unt și se tapetează cu făină. După dospire cu ajutorul unei linguri se umplu formele 3/4 ca să aibă loc să crească. Mie mi-a ajuns pentru 12 bucăți.

Se lasă să crească 15 minute la loc ferit de curent.

Savarinele se coc la foc mediu cca 25 minute, până se rumenesc frumos.

Între timp se face siropul. Se pune apa într-o cratiță, se adaugă zahărul și se lasă la foc până se topește. Se ia vasul de pe foc, se adaugă esența de rom, se amestecă și se lasă să se răcească.

Când savarinele sunt coapte se scot din cuptor, se scot din forme și se lasă pe un grătar să se răcească.

Se întorc și se taie un capac (nu de tot) atât cât să se poată pune frișca în deschizătură. Se toarnă siropul rece într-un castron și se înmoaie fiecare savarină. Se lasă acolo cam 10 minute să se însiropeze bine. Se bate frișca și se umplu savarinele, se pun la rece până a doua zi.

Deasupra se poate pune jeleu de zmeură sau alt jeleu roșu. Eu nu am avut, așa că am fiert sirop de fructe de pădure până s-a îngroșat.

Mulțumesc Violeta pentru inspirație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *