Am 1 kg de gogonele, ce sa fac cu ele? Nu, nu fac versuri. Muratura o sa fac, deci mai cumpar si alte legume (castraveti, ardei, varza) si pe urma mai vedem. Sper sa nu ajung sa am o usa si sa trebuiasca sa-mi construiesc si casa :) Daca ma intrebati de ce se numeste „Ciolomada”, chiar nu stiu. Este o denumire folosita de bunica, probabil de pe vremea austro-ungariei, ca prea suna „romaneste”….
Ingrediente: 1 kg gogonele, 1 kg ardei kapia rosu, 1 kg varza, 1 kg castraveti. Pentru fiecare kg de legume: 100 g otet, 100 g zahar, 1 lingura sare mare, piper boabe, foaie de dafin, 5-6 radacini de hrean, conservant.
Mod de preparare: se spala si curata legumele dupa care se feliaza pe razatoare (mai putin hreanul care se taie bucati).
Se pun toate intr-un castron mare, se adauga condimentele, se amesteca si se lasa pana a doua zi.
Se amesteca din cand in cand.
A doua zi se pun in borcane uscate, se adauga zeama lasata, se sigileaza si se pun la camara.
Din cantitatile de mai sus au rezultata 8 borcane de 400 g si unul de 800 g. Muratura se poate folosi si imediat sub forma de salata la o fripturica sau un gratar de pui sau porc :)
Reteta este de la o buna prietena din zona Aradului
Ce bune or fi.. La iarna stiu la usa cui sa bat ptr un borcanel.. :)
Va pup
Buuuuuna! Cred ca fac si eu! Deci, fara foc?
@mariana-fara foc
Ce bine arata,cred ca o sa fac si eu.
Multumim de reteta.
@mara-cred ca n-o apuca iarna….
Multumim pentru muraturi, au fost foarte bune caci deja am inceput borcanul ca arata asa bine!
@simona-sa va fie de bine.
„Pentru fiecare kg de legume… 5-6 radacini de hrean” mi se pare prea mult. La cantitatile date ar trebui puse cca. 20-24 radacini de hrean. Sau poate ma insel?
Ce conservant folosesti? Oare ar fi buna aspirina?
@Mihai-rădăcina de hrean este după preferința și mai ales după cum cum arată, cât sunt de mari. Da este bună aspirina.
conservanți