Dupa ce am facut supa crema, mi-a ramas o bucata maricica de dovleac din care am facut o prajitura colorata si aromata.
Ingrediente pentru foi: 250 g margarina, 50 g zahar, 2 oua, 1 plic amoniu pentru prajitura, 1 lingura otet, 100 ml apa, 500 g faina pentru aluat
Mod de preparare aluat: se spumeaza margarina cu zaharul, se adauga ouale si se mixeaza in continuare. Se toarna apa si amoniul stins cu otet. In final se pune faina, se amesteca la inceput cu lingura pe urma se scoate aluatul pe planseta infainata si se framanta cu mana. Se presara faina din cand in cand, se framanta pana aluatul este legat si elastic. Se infasoara in folie de plastic si se tine la frigider 1-2 ore (este un aluat pe care-l folosesc si la prajitura cu mere).
Ingrediente pentru umplutura: 1200 g dovleac, 100 g zahar, o mana de stafide, 2 linguri de rom, 1 lingura de ulei, 1 plic zahar vanilat, scortisoara
Mod de preparare umplutura: se curata dovleacul, se taie bucatele, se mixeaza (am un tocator mic dar foarte bun si destul de ieftin care ma scuteste de dat pe razatoare, face salata de vinete, toaca zarzavat, marunteste nucile)
se pun la calit cu zaharul, zaharul vanilat si o lingura de ulei.
Se amesteca din cand in cand sa nu se prinda de cratita. Cand dovleacul devine moale se adauga o lingurita de scortisoara si stafidele inmuiate in rom. Se mai lasa putin pe foc dupa care se da la o parte cratita si se lasa umplutura sa se raceasca.
Asamblare: aluatul se scoate din frigider si se imparte in doua. Se intinde o foaie direct pe hartia de copt care se pune in tava,
se presara gris (ca sa absoarba sucul din dovleac) peste care se aseaza dovleacul calit si racit.
Se presara inca putin gris.
Deasupra se pune a doua foaie care se impunge cu furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle la copt. Se unge cu ou batut si lapte
si se coace cca 40 min in cuptorul preancalzit, la temperatura medie.
Rece se taie dupa preferinta si se pudreaza cu zahar.
Este o prajitura aromata de sezon.
Cat de frumoasa este.. Vreau si eu!!
@Simona-iti trimit o bucatica, doua…..asa de pofta!!!!!