Plăcintă cu mere

Ingrediente pentru blat: 250 g margarină, 50 g zahăr, 2 oua, 1 praf de copt, un vârf de cuțit de amoniac, 1 lingură oțet, 100 ml apă, 500 g făină pentru aluat și cca 100 g pentru frământat pe planșetă

Ingrediente pentru umplutura: 1 kg mere, 100 g zahăr, esență de rom, 1 plic zahar vanilat, scortișoară

Mod de preparare umplutura: se curata merele, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari și se pun la călit într-o cratiță,  se adaugă zaharul, zahărul vanilat. Se amestecă din când în când să nu se prinda de cratiță. Când merele sunt călite se adaugă o linguriță de scorțișoara si esența de rom. Se mai lasă puțin pe foc după care se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcească.

Mod de preparare aluat: Se mixează bine margarina cu zahărul, se adaugă ouăle. Într-un castron se amestecă faina cu praful de copt și bicarbonatul. Peste făină se adaugă untul mixat cu ouăle, se toarnă apa și oțetul și se amestecă. Se scoate aluatul pe planșetă înfăinată și se frământă, rezultând un aluat elastic. Se înfășoara în folie de plastic și se ține la frigider cca 2 ore.

 Asamblare: aluatul se scoate din frigider și se împarte în două. Se întinde o foaie direct pe hărtia de copt care se pune în tavă, se presara gris (ca sa absoarba sucul din mere) peste care se așeaza merele călite și răcite.

Se presară încă puțin griș. Deasupra se pune a doua foaie care se împunge cu furculița din loc în loc, ca să nu se umfle la copt. Se unge cu ou bătut cu lapte și se coace cca 40 -45 min în cuptorul preâncălzit, la foc mediu.

Când prăjitura este aurie, se face testul cu scobitoarea și dacă este coaptă se scoate din cuptor, se lasă în tavă să se răcorească dupa care se pune pe un platou. Se acopetă cu un prosop.

Se taie de preferință rece, dar pofticioșii o pot consuma și calduță.

Din același aluat am făcut și prăjitura cu dovleac. Este fragedă și bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *