Muratura „Ciolomada”

Am 1 kg de gogonele, ce sa fac cu ele? Nu, nu fac versuri. Muratura o sa fac, deci mai cumpar si alte legume (castraveti, ardei, varza) si pe urma mai vedem. Sper sa nu ajung sa am o usa si sa trebuiasca sa-mi construiesc si casa 🙂 Daca ma intrebati de ce se numeste „Ciolomada”, chiar nu stiu. Este o denumire folosita de bunica, probabil de pe vremea austro-ungariei, ca prea suna „romaneste”….

Ingrediente: 1 kg gogonele, 1 kg ardei kapia rosu, 1 kg varza, 1 kg castraveti. Pentru fiecare kg de legume: 100 g otet, 100 g zahar, 1 lingura sare mare, piper boabe, foaie de dafin, 5-6 radacini de hrean, conservant.

Mod de preparare: se spala si curata legumele dupa care se feliaza pe razatoare (mai putin hreanul care se taie bucati).

Se pun toate intr-un castron mare, se adauga condimentele, se amesteca si se lasa pana a doua zi.

Se amesteca din cand in cand.

A doua zi se pun in borcane uscate, se adauga zeama lasata, se sigileaza si se pun la camara.

 

Din cantitatile de mai sus au rezultata 8 borcane de 400 g si unul de 800 g. Muratura se poate folosi si imediat sub forma de salata la o fripturica sau un gratar de pui sau porc 🙂

Reteta este de la o buna prietena din zona Aradului

Distribuie pe:

15 comentarii la „Muratura „Ciolomada””

  1. „Pentru fiecare kg de legume… 5-6 radacini de hrean” mi se pare prea mult. La cantitatile date ar trebui puse cca. 20-24 radacini de hrean. Sau poate ma insel?
    Ce conservant folosesti? Oare ar fi buna aspirina?

    1. @Mihai-rădăcina de hrean este după preferința și mai ales după cum cum arată, cât sunt de mari. Da este bună aspirina.
      conservanți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *