Acest tort este facut in memoria mamei mele care acum 14 ani m-a parasit, plecand in tara ingerilor…. Asa cum m-a ocrotit cat a trait, asa simt ca ma ocroteste si acum, de acolo de sus. O fiinta draga care-mi lipseste foarte mult.
Dumnezeu sa te aiba-n paza, Mama Liza.
Pentru blat: 6 oua, 6 linguri zahar, 3 linguri ulei, 3 linguri cacao, 6 linguri faina, esenta de rom, 1 praf de copt
Mod de preparare: Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna totul peste albusul batut, se mixeaza in continuare
apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt.
Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula.
Compozitia se toarna intr-o tava de tort (diametrul 24 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preancalzit cca 25-30 min la foc mediu.
Se face testul cu scobitoarea si daca este coapta se scoate pe un gratar si se se raceasca.
Pentru crema: 250 g margarina Rama Maestro, 200 g zahar, 4 linguri cacao, 50 ml rom
Mod de preparare: Se topeste margarina partial, sa mai ramana bucati netopite.
Se mixeaza pana se raceste si se leaga din nou, obtinand o crema fina si pufoasa.
Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste. Adaugam cacao si la sfarsit romul.
Sirop: 50 g zahar, 1 plic cappucino cu rom, cca 100 ml apa
Mod de preparare: Apa se fierbe cateva minute cu zaharul. Se da deoparte, intr-un castron se pune praful de cappucino, se toarna incet siropul si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Mod de asamblare: Crema se imparte in doua parti, o parte mai generoasa se pune pe blatul insiropat, se intinde si se acopera cu blatul al doilea.
Tortul se imbraca cu crema ramasa.
Se introduce in frigider pentru cca o jumatate de ora, dupa care se orneaza cum se doreste. Eu l-am ornat cu bilute de ciocolata pe laterala si cu frunze de ciocolata, creatie proprie, unele sunt ruginite, de toamna :)
Se tine la frigider dupa care se serveste.
O felie generoasa pentru cei pofticiosi ;;)
Reteta este inspirata din „tort amandina” creat de Miha.
Un tort foarte frumos si gustos!
Dumnezeu sa o odihneasca in pace pe mama d-voastra..