Am vazut reteta aceasta pe multe bloguri culinare si nu mi-a venit sa cred ca din amestecul acesta de ingrediente rezulta o prajitura fina si gustoasa. M-am inspirat de aici si iata ce a iesit.
Ingrediente: 8 oua, 300 gr zahar, 225 gr faina, 2 plicuri zahar vanilat, 1 litru lapte, 250 gr margarina, 2 linguri apa
Mod de preparare: se topeste margarina in doua linguri de lapte si lasam sa se raceasca. Se separa albusurile de galbenusuri, galbenusurile se pun intr-un castron mare si adanc
si le mixam cu zaharul, zaharul vanilat si 2 linguri apa pana-si dubleaza volumul.
Se adauga margarina racita se mixeaza, se adauga laptele, se amesteca bine,
se pune faina si se incorporeaza cu atentie sa nu formeze cocoloase.
La final se pune albusul batut spuma, se amesteca cu o paleta de jos in sus,
astfel incat totul sa devina omogen.
Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura medie cca o ora, fara a se deschide cuptorul.
Se lasa sa se raceasca, se portioneaza cu un cutit cu lama subtire si bine ascutit, se pudreaza cu zahar si se serveste.
Prin coacere se separa crema de cele doua foi. Este o prajitura care se face repede, este fina si cremoasa.
Ca de obicei :) se poate cu unt? Nu de alta, dar vreau sa o fac asta seara si nu am margarina in casa.
Sigur ca da, eu nu aveam atunci decat margarina :)
De abia acum am reusit sa o fac:)
Foarte buna!
Ma bucur ca-ti place. Incearc- o si pe cea turnata.
Reteta de mai sus seamana la gust cu o prajitura traditionala de aici cu cirese Clafouti. Poti sa o incerci, mie imi place tare mult si este foarte usor de facut.
http://en.wikipedia.org/wiki/Clafoutis
La cea cu branza e dificil sa gasesc branza. Dar trebuie sa incerc, mi-ai facut pofta.
Astazi mi-am propus sa o incerc si eu ;)Am schimbat cuptorul si trebuie incercat …
Asadar….facut….reusit…super buna= tava goala in 10 minute!
Draga Andrea, ce figura esti. Am ras cu lacrimi. Sa va fie de bine!
buna rauu
Zilele trecute am facut-o cu mere calite bucati si prune decojite. Minunata.
oribila!!!! chiar nu inteleg de ce o lauda toate lumea!!!
Daca ai facut-o si nu ti-a reusit, nu inseamna ca e oribila. Iar daca nu ai facut-o nu poti afirma ca este oribila. Dupa cum vezi toti cei care au facut-o sunt multumiti de rezultat.
tocmai pentru k am facut-o spun k este oribila.asa e parerea mea. mi-a iesit chiar mai bine k in poza, dar are un gust…de nu poti s-o mananci, asta desi am respectat cu strictete reteta. nu pot sa inteleg de ce o lauda toata lumea!!!
Iti respect parerea si-ti doresc sa gasesti o reteta care sa fie o reusita.
am facut o si eu dimineata. Pe cat de bine arata pe atat e de scarboasa…:( nu mai fac niciodata..
Ghiocel;) Mie mi-a placut si imi place in continuare. Acum unii au alte gusturi…sa le fie de bine. Si eu am incercat retete din alte parti care m-au deceptionat…ce ar fi ca toti sa avem aceleasi gusturi? Nu ar mai exista multitudinea de bloguri cu retete? Pofta buna tuturor !
Multumesc, pofta buna si voua. Astazi am facut supa crema de legume si snitele cu cartofi piure :).
daca va place crema de zahar ars sigur va place si prajitura desteapta este cam la fel …. eu am pus si nuca de cocos in compozitie 100 gr. si e super bunaaaaaaaaaaaa
ghiocel eu ce nu inteleg …in aprilie ai zis ca e buna rau..in august ai zis ca e oribila , si pe urma in septembrie ca ai facut-o de dimineatza si ca e scarboasa , alta treaba decat sa faci comentarii la misto nu ai??
scuze ….am gresit persoana , scuze ghiocel , m-am ametit :))
se accepta scuzele….
foarte buna prajitura..am incercat-o de mai multe ori..dupa reteta ta desigur.ms:)
nu am inteles ce pui ca glazura la mijloc ca nu pomenesti nimica de asta
Simona draga, nu pun nimic. De asta se spune ca este desteapta, se separa „crema” de „blat”
Arata bine deabia astept sa o faca mama sa vad daca merita comentariile;)
Buna ghiocel eu sunt Luiza sunt din Branesti am 13 ani si am mancat prajitura aceasta la o fina de-a mea si mi-a placut foarte mult !Este minunata:-* o_O
poiii….nush de ce au scris mai sus ca prajitura desteapta este oribila …mie mi-a facut-o cineva in Oltenia acum cativa ani..si cand mi sa spus ca se alege singura la inceput am zis ca face misto de mine..bn pe at aveam 16 ani si nu ma aveam cu bucataria in relatii prea bune..am stat sa vad tot ce face de la cap la coada si pana nu s-a scos prajitura din cuptor nu m-am miscat de acolo….la sfarsit am taiat-o bucatele si impreuna cu copilasi am rostogolit-o prin cacao si apoi in nuca de cocos …de atunci am tot intrebat pe tantiile mai mari daca stiu sa faca si nu stie prea multa lumea de ea dar cine stie sigur ii lasa gura apa numai gand isi aminteste de ea…eu o fac azi pt prima oara..sper sa mi iese..tineti-mi pumnii…asa si am si o intrebare..am mai facut prajituri dar nu mi se umfla blatu cum ar trebui de ce ?? unde gresesc?? si cand spui cuptor preincalzit ce inseamna..adika cate grade…nu va redeti de mine;))abea acum ma acomodez cu bucataria..adika cu prajiturile..ms
@Loredana-iti doresc spor in bucatareala. Cuptor preancalzit inseamna sa aprinzi cuptorul cu cca 15 min inainte de a introduce prajitura la copt. Prima data la foc mare si pe urma dai pe mediul. Cand cuptorul este cald introduci tava si lasi sa se coaca. De ce se lasa nu stiu ce sa-ti spun, poate pentru ca nu este bine incalzit cuptorul, poate din cauza ca faina nu este buna sau praful de copt nu este amestecat bine cu faina, poate din cauza oualor…..pot fi mai multe cauze. Numai prin incercari iti dai seama.
de fapt se umfla dar cand scot afara din cuptor se lasa..si am incercat si chestia aia cu sting cuptoru si mai las cateva minute si tot degeaba
am un lucru de spus despre aceasta prajitura e extraordinar de buna mama a facuto si e incredibil da buna
am incercat-o ,inca nu am gustat din ea dar nu arata exact ca cea din poza sper macar gusutul sa fie la fel.