Ingrediente: 3 kg castraveți mici, 3-4 morcovi, 2-3 fire hrean, mărar uscat, frunze de țelină, cimbru uscat, boabe de piper, foi de dafin, 2 litri apă, 2 linguri sare pentru murături
Mod de preparare: Se spală foarte bine castraveții în 2-3 ape și se curăță de puf și codițe. Se curăță și se taie bețișoare morcovul și hreanul. Se pune la fiert apa cu sarea, piperul și foile de dafin. Între timp se așează castraveții în borcan peste frunze de țelină, mărar și cimbru (eu am folosit borcane de 720 ml) intercalând între ei bastonașe de morcov și hrean. Când saramura dă în 2-3 clocote se stinge focul și se lasă puțin să se așeze după care cu ajutorul unui polonic se toarnă în borcanele așezate pe tavă inox (să nu crape). Saramura trebuie să acopere castraveții. Se pun deasupra capacele nestrânse și se lasă 24 de ore pe masă timp în care castraveții încep să fermenteze. Dacă saramura scade se completează cu cea rămasă după umplerea borcanelor. Spumă care apare deasupra nu se aruncă.
Pentru ca castraveții să rămână tari și să se păstreze mai mult timp se adaugă acum 0 linguriță se oțet pentru murături (cel de 9 grade). Se pun capacele și se depozitează în cămară.
După cca 2 săptămâni încep să se limpezească, depinde de căldura sau frigul din cămară.
Din cantitatea aceasta de castraveți mi-ai ieșit 6 borcane de 720 ml și 1 borcan de 2 litri.
Aceeași rețetă am folosit-o și la castraveți feliați murați care mi-au stat foarte bine peste iarnă. Alte rețete de murături se găsesc aici.