Ingrediente: 1 ciolan afumat, 2 morcovi, 1 ceapă, boabe de piper, foaie de dafin, sare, 5-6 căței de usturoi
Mod de preparare: Se spală ciolanul și se pune la fiert într-o oală încăpătoare, cu apă cât să-l acopere. Dacă la fiert scade foarte mult apa se completează. Alături de ciolan se pune la fiert morcovul, ceapa, foaia de dafin, câteva boabe de piper, 2 căței de usturoi și o linguriță de sare (dacă ciolanul nu este prea sărat). Când ciolanul este fiert (cade carnea de pe el) se scoate din oală și se lasă să se răcească. Zeama se strecoară în altă oală ca să se elimine resturile de legume și eventualele oase desprinse. Se lasă zeama să se răcească, grăsimea se va închega deasupra și se poate îndepărta ușor. Se repune oala la fiert până zeama scade la jumătate. Se curăță usturoiul, se dă prin presă, se adaugă în zeama de răcitură, se lasă la infuzat 10-15 minute după care se strecoară din nou.
Pentru montare se repartizează bucățele de carne (cine dorește și șoric) în castronele și se toarnă cu polonicul zeama călduță deasupra. Se pun răciturile la rece să se închege. Răciturile se servesc în castronele sau se pot răsturna pe o farfurie și se decorează cu boia dulce și câteva frunze de pătrunjel. Rețeta este asemănătoare cu cea de la răcituri din carne de pui. Să aveți poftă!