Plăcinte ardelenești cu brânză

Ingrediente aluat: 500 g făină, 1 plic drojdie uscată de la Dr Oetker, 1 lingură zahăr, 1 linguriță sare, 170 ml lapte, 170 ml apă, 50 ml ulei

Ingrediente umplutură de brânză dulce: 200 g brânză dulce de vaci, 40 g smântână, vanilie, coajă de portocală, 2-3 linguri zahăr

Mod de preparare aluat: Într-un vas mic se amestecă drojdia cu zahărul și jumătate din laptele călduț. Se lasă drojdia să se activeze, până la suprafață se formează bășicuțe.

Într-un castron încăpător se pune făina care se amestecă cu sarea. Se face o adâncitură în mijlocul făinii în care se adaugă drojdia activată, restul de lapte, apa călduță și uleiul. Se amestecă cu lingura de lemn până se încorporează ingredientele, după care se frământă cu mâna. Aluatul va fi destul de moale și lipicios, dar nu se mai frământă. Se acoperă castronul cu folie alimentară și un prosop și se lasă aluatul la dospit la loc călduț, ferit de curent. În acest timp își va dubla volumul.

Pentru umplutura de brânză dulce, se amestecă toate ingredientele enumerate mai sus.

Aluatul crescut se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină. Se porționează în 12 bucăți, fiecare bucată se modelează în formă de minge și se pune pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se acoperă cu un prosop și se mai lasă timp de 15 minute să crească, într-un loc călduț.

Se întinde cu sucitorul fiecare bucată, se pune o 1-2 lingurițe de brânză, se pliază și se sigilează.

Se încinge pe foc mediu o tigaie, se unge cu puțin ulei și se coc plăcintele, cam 2 minute pe fiecare parte. Plăcintele coapte se scot din tigaie, se aranjează pe farfurie unele peste altele, formând o stivă, astfel se vor păstra calde și se vor înmuia. Sunt un fel de Langoși dar nu prăjiți în ulei, doar copți pe plită sau pe tigaia unsă cu ulei.

Rețeta este inspirată de pe blogul Laurei Laurențiu, acolo se găsește un filmuleț de prezentare foarte bun, fapt pentru care nu am mai fotografiat fiecare etapă. Mulțumesc pentru frumoasa prezentare și rețetă. Laura folosește alt fel de împachetare a plăcintelor, eu am încercat-o dar mi-a ieșit brânza la copt. Oricum sunt foarte bune :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *