Ingrediente: 250 g piure dovleac copt, 240 g făină, 150 g zahăr, 1 ou, 65 g unt topit, 100 ml lapte, 1 plic zahăr vanilat, 1 plic praf de copt, 1 vârf cuțit sare
Mod de preparare: Se taie dovleacul în patru și se pune la copt în tava tapetată cu hârtie copt. Se coace în cuptorul preîncălzit la temperatură mare până se înmoaie bine de tot.
Se scoate din cuptor și după ce se răcește puțin, se scoate pulpa cu o lingură și se pasează obținându-se un piure fin.
Într-un castron se freacă cu lingura de lemn oul cu zahărul,
se adaugă untul topit și răcit,
piureul de dovleac rece, sarea și zahărul vanilat.
Se cerne făina amestecată cu praful de copt și se adaugă în aluat în 3 transe, cu laptele între tranșa doua și a treia.
În funcție de dovleacul folosit compoziția este mai densă sau mai aerată.
Se pune aluatul în forma de chec (40/11) tapetată cu hârtie de copt, se nivelează suprafața și se coace în cuptorul preîncălzit la temperatură medie pentru 45-50 minute.
Înainte de a se scoate din cuptor se face testul cu scobitoarea.
Checul se servește călduț dar și rece. Este pufos, puțin umed și are o aromă deosebită de la dovleacu copt.
Am câteva prietene care mă ajută de câte ori sunt în impas. De data aceasta Laura Adamache mi-a salvat dovleacul de la pieire :)
Mulțumesc Laura, de fiecare dată rețetele tale sunt de excepție și dacă respecți indicațiile, produsul finit este deosebit.
Un gând despre „Chec cu dovleac plăcintar”