Ingrediente: 1/2 carne tocată, 2-3 verze murate, 1 ceapă, 50 g orez, 1 cutie roșii tocate în bulion, sare, piper, cimbru
Mod de preparare: carnea se amestecă cu ceapa tocată mărunt, orezul și condimentele după gust. Se desface varza în foi, dacă este cazul se pune la desărat. Foile frumoase se păstrează pentru sarmale, restul de varză se toacă mărunt. Pe fiecare foaie de varză se pune o linguriță de carne, după ce s-au tăiat nervurile groase, se rulează și se închid capetele, astfel formându-se sarmalele.
Într-o cratiță încăpătoare se pun 2 linguri de ulei, un strat de varză tocată,
un rând de sarmale,
câteva bucăți de afumătură,
roșii tocate,
alt rând de sarmale,
un strat de varză tocată,
restul de roșii în bulion și puțin cimbru.
Se acoperă cu apă și se pune cratița la foc mediu. Se fierb până varza și carnea din sarmale este fiartă.
Se servesc cu mămăliguță, pâine de casă și puțină smântână.
Poftă bună.
Am facut si noi cu carne amestec vita-porc si le-am bagat la cuptor in oala de lut. In loc de apa am pus peste sarmale zeama de oase (supa de vita cu oase de maduva). Orice varianta de pregatire am alege, sarmalele sunt delicioase, cel mai important lucru este sa fie carnea ceva mai grasa, asa cere varza. Au fost mai bune a doua si a treia zi, dupa ce le-am reincalzit. Noi facem sarmale periodic, pe tot parcursul anului, daca nu se consuma in 2-3 zile, ce ramane le punem la congelat. Cand le dezghetam, sunt tot asa de bune ca si cele proaspete, trebuie doar sa le incalzim, nu sa le refierbem pentru ca atunci devin fade, rasfierte.
Așa procedăm și noi cu ceea ce rămâne. Sunt delicioase.
Sarbatori fericite!
Mulțumesc. Sărbători luminate să aveți.
Paste fericit si numai bine!
@Sara & Miki- mulțumesc și vouă la fel.