Prăjitură grecească

Ingrediente: 1 pahar de ulei, 1 pahar de zahăr, 1 pachet foi de plăcintă (400 grame), 1 pahar de iaurt (200 ml), 1/2 plic praf de copt, 1 plic zahăr vanilat, 4 ouă, lămâie, esență de rom, sirop de zahăr ars (6-7 linguri zahăr, 3 căni apa)

Mod de preparare: Se dezgheață foile de plăcintă și se taie bucățele cu foarfeca. Se mixează bine ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul în fir subțire, iaurtul, zahărul vanilat și praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Se adaugă esența de rom și se amestecă totul bine. Se pun zdrențele foilor de plăcintă și se omogenizează. Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară sau rotundă (de preferință tavă ceramică 34/24 și obligatoriu neunsă). Se coace prăjitura la cuptorul preîncălzit cca 40-45 de minute, la temperatură medie, până se rumenește frumos deasupra. Pentru tavă mai mica jonglați cu cantitățile.

Între timp se prepară siropul de zahăr ars: se arde la foc foarte mic 6-7 linguri de zahăr. Când începe să se caramelizeze se adaugă trei pahare mari de apă. Se lasă să se topească caramelul și se fierbe până scade puțin. Siropul se pune peste prăjitura fierbinte, se va absorbi încet pe măsură ce se toarnă.

Se taie rece. Este zemoasă, dulce și aromată. Rețeta pe etape o găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *