Prăjitură grecească cu sirop, din foi de plăcintă

Ieri am cumparat foi de placinta cu gandul sa fac cu branza de vaci. Din pacate nu am gasit branza asa ca am apelat la prietene si am gasit la Laura o placinta greceasca pentru care am toate ingredientele. Multumesc Laura Sava.

Ingrediente: 1 pahar de ulei, 1 pahar de zahăr, 1 pachet foi de plăcintă (400 grame), 1 pahar de iaurt (200 ml), 1 plic praf de copt, 1 plic zahăr vanilat, 4 ouă, 1 lămâie, esență de rom, sirop de zahar ars făcut din 6-7 linguri zahăr, 3 căni cu apă

Mod de preparare: Se dezgheață foile de plăcintă și se rup bucățele (eu le-am tăiat fâșii și apoi în bucățele cu foarfeca :)

 

Se bat ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul,

 .

iaurtul, zahărul vanilat și praful de copt stins cu zeamă de lămâie.

 .

Se adaugă esența de rom și se amestecă totul bine.

 .

Se pun zdrențele foilor de plăcintă și se omogenizează. Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară sau rotundă (fără să se ungă forma).

 .

Se dă prăjitura la cuptor cca 40-45 de minute până se rumenește, la foc potrivit.

Între timp se prepară siropul de zahăr ars: se arde pe foc foarte mic 6-7 linguri de zahăr. Când începe să se caramelizeze se adaugă trei pahare mari cu apă. Se lasă sa se topească caramelul și se fierbe până scade puțin. Siropul se pune peste prăjitură cât încă este calda, se va absorbi încet pe măsură ce se toarnă (este bine să se înțepe prăjitura cu un băț de frigăruie să pătrundă mai bine siropul).

Se taie rece. Este zemoasă și dulce, delicioasă cu aromă de zahăr ars  :)

Încercați și voi, se face simplu și usor.

11 comentarii la „Prăjitură grecească cu sirop, din foi de plăcintă”

  1. Chiar saptamana trecuta imi povestea o colega de retata asta.. Ea imi spunea de un sirop cu lamaie, dar… cred ca-i mai buna in varianta asta. Trebuie probata!
    Pup

  2. Extrem de buna prajitura-a gustat din ea si fetita mea de 1 an si 3 luni si a fost incantata de „papa”. Multumim pentru reteta.

    1. @Jeni-ce ma bucur ca ai reusit sa si comentezi. In ceea ce priveste prajitura ai dreptate, este foarte buna. Sper ca intreaga familie a fost multumita.

  3. executata ;) acum astept sa treaca minutele alea odata sa fie coapta…de vreo 2 saptamini ma tot pregatesc sa o fac…azi i-a venit randul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *