Cozonac cu nuca si cacao

Pentru ca fac aproape zilnic paine fara framantare, am cautat pe net o reteta la fel de simpla pentru cozonac. Si cum inspiratia mea vine de obicei de la Miha, tot de acolo am preluat si aceasta minunatie.

Ingrediente aluat: 3 oua mici, 10 g drojdie uscata (pakmaya are 10 g, Dr Oetker are 7 g), 125 g zahar, 200 ml lapte, 60 g unt, 550 g faina, 1 lingurita sare, aroma de lamaie

Ingrediente umplutura: 200 g nuca macinata, 3 linguri cacao, 100 g zahar, un albus de ou, aroma de lamaie, 2 linguri de lapte (sau mai mult) pentru o consistenta potrivita

Nuca macinata se amesteca cu zaharul, cacao si albusul de ou batut. Apoi se toarna lapte fierbinte deasupra.

Ingrediente pentru uns: 1 galbenus, 2 linguri lapte

Mod de preparare: In faina din castron se face o gropita in care se pune drojdia, 1 lingura de zahar, 25 ml lapte caldut si se lasa la loc caldut pana se umfla.

Cand apar basicute la suprafata drojdiei

se adauga ouale (2 intregi si un galbenus), restul de zahar, sarea, untul topit si racit, aroma de lamaie, laptele.

Se amesteca cu lingura pana se inglobeaza toate ingredientele si se obtine un aluat elastic.

Se acopera castronul cu folie alimetara si prosop si se lasa la crescut pana-si dubleaza volumul.

Se scoate aluatul pe masa usor infainata si se imparte in patru.

Fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0,5 cm grosime si lunga cat tava in care se coace cozonacul. Se repartizeaza nuca pe fiecare bucata de aluat, apoi se ruleaza pe latura mare.

Se fac astfel 4 rulouri care se vor impleti 2 cate 2, obtinand astfel 2 cozonacei.

Se pun in tava tapetata cu hartie de copt,

se lasa la crescut la loc caldut pentru vreo 20 de minute.

Se ung dolofanii cu galbenus de ou batut cu putin lapte

si se coc la foc mediu in cuptorul preancalzit pana se rumenesc frumos deasupra (cca 30-40 min in functie de cuptor).

Se lasa la racit in tava dupa care se scot pe un gratar.

 

Cozonacii se taie dupa ce s-au racit complet.

Multumesc Miha pentru reteta, uite asa am facut si eu pentru prima data cozonaci.

PS. Pentru ca cineva m-a intrebat de marirea tavilor, revin cu acest amanunt. In mod normal se pot folosi tavi mari de 30/11, dar eu nu am decat una de 30/11 si doua de 26/11. Ca sa coc ambii cozonaci deodata am folosit o tava mare si una mai mica. Cozonacul mic a iesit putin mai dolofan.

6 comentarii la „Cozonac cu nuca si cacao”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *