Pariziene cu mere

Ingrediente aluat: 500 g faina, 1 plic drojdie uscata, 70 g zahar, 260 ml lapte, 50 g unt, 1 ou

Mod pregatire aluat: Se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut. Se topeste untul, se amesteca cu laptele ramas si zaharul. Se pune faina intr-un castron, la mijloc se face o gropita in care se toarna drojdia, untul topit cu laptele si zaharul si oul batut. Se amesteca toate ingredientele cu o lingura, dupa care se framanta cu mana tot in castron. Se acopera castronul cu o folie peste care se aseaza un prosop si se lasa la dospit o ora.

Ingrediente umplutura: 1 kg mere, 150 g zahar, 2 lingurite scortisoara

Mod de preparare umplutura: se curata merele si se taie in bucati mici, se adauga zaharul si se calesc la foc mediu.

Se amesteca mereu sa nu se prinda de cratita. Cand sunt aproape gata se adauga scortisoara, se mai lasa cateva minure, se stinge focul si se ia cratita deoparte pentru a se raci compozitia.

Mod de asamblare: Cand aluatul si-a dublat volumul

se imparte in 16 bucati, care se lasa pe planseta sa se odihneasca.

Pe planseta infainata se intinde fiecare bucata in forma de dreptunghi.

Spre una din laturile mici se pun merele calite,

se ruleaza o data, se preseaza cu degetul pentru sigilare.

Jumatatea ramasa se taie in fasii subtiri

care se pliaza peste prima parte cu umplutura. Franjurile se lipesc dedesupt cu apa prin pensulare.

Se aseaza parizienele pe tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la crescut pentru inca 15-20 minute.

Se ung cu ou batul si se coc la foc potrivit in cuptorul incalzit in prealabil. Cand sunt rumene si frumoase se scot din cuptor si se aseaza pe un gratar sa se raceasca.

Se serveste cu o cana de lapte sau o cafea aburinda.

 

Voi repera reteta si cu dovleac…..hmmmmm, ce miros va fi in bucatarie…..

Reteta este inspirata de blogul Laurei A, careia-i multumesc mult.

6 comentarii la „Pariziene cu mere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *