Ingrediente: 8-10 ardei de marime mica spre mijlocie, 1/2 kg carne tocata (vita si porc), o ceapa mijlocie, 100 g orez, sare, piper, o lingura ulei, o lingura de zahar, cateva fire marar verde, pasta de rosii, 1-2 rosii, apa
Mod de preparare: ardeii se spala, se taie capacul, se elimina semintele si cotorul. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, dupa care se adauga orezul spalat si se mai lasa putin pe foc amestecandu-se cu o lingura de lemn. Peste carnea tocata se pune acest amestec, se condimenteaza si se amesteca bine. Daca carnea este prea seaca se toarna putina apa si se framanta.
Fiecare ardei se umple cu carne tocata si la „gura” se aseaza un capac dintr-o felie de rosie. Daca ramane carne se formeaza perisoare. Restul rosiei se decojeste si se amesteca cu bulionul.
Se pune intr-o cratita pasta de rosii (bulionul) se adauga o lingura de zahar, o cana de apa pentru subtiere si se pune la fiert. In acest moment se aseaza ardeii in cratita si cateva fire de marar verde. Cand sosul da in clocot se aseaza si perisoarele una cate una. Pentru siguranta ca nu se desfac se dau prin faina.
Se pune capacul, se da focul la minim si se lasa sa fiarba cca 30 min. Se gusta sosul sa fie bine condimentat. Pentru ingrosare se pune o lingura de faina intr-un castronel, se adauga din sosul format, dupa care se toarna din nou in cratita. Urmarim sa nu fie prea gros sosul si sa nu se lipeasca de cratita. Cand ardeii sunt fierti se scot in farfurie si se servesc cu smantana (in Ardeal se foloseste si zahar).
Si daca ai langa si o felie, doua de paine proaspata facuta in casa, mancarea este un deliciu.
Un gând despre „Ardei umpluti cu carne tocata”