Ingrediente pentru umplutura: 1 dovleac lung si potrivit de mare (cca 1 kg), 150 gr zahar, 1 plic zahar vanilat cu scortisoara, putin unt, aluat de placinta
Ingrediente pentru aluat: 250 gr unt si margarina, 50 gr zahar, 2 oua, 1 plic amoniu pentru prajitura, 1 lingura otet sau lamaie, 100 ml apa, 500 g faina pentru aluat si cca 100 pentru framantat pe planseta
Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja se de seminte. Se taie bucatele
si se da prin mixer (daca doriti puteti sa-l dati pe razatoarea mare dar dureaza mai mult timp).
Se pune putin unt intr-o cratita incapatoare, apoi dovleacul maruntit, zaharul tos si cel vanilat cu scortisoara si se lasa sa se caleasca pana scade sucul.
Din ingredientele de mai sus, puse in ordinea scrisa se face un aluat elastic care se infasoara in folie de plastic si se tine la frigider 1-2 ore (este un aluat pe care-l folosesc si la placinta cu mar).
Asamblare: aluatul se scoate din frigider si se imparte in doua. Se intinde o foaie direct pe hartia de copt care se pune in tava, se presara gris (ca sa absoarba sucul din dovleac) peste care se aseaza dovleacul calit si racit. Deasupra se pune a doua foaie care se impunge cu furculita din loc in loc. Se unge deasupra cu ou batut si se coace cca 40 -45 min in cuptorul preancalzit. Se coace la temperatura medie.
Se lasa sa se raceasca si se serveste pudrata cu zahar farin.
E toamna, e vremea dovlecilor! Pofta buna!
Gand la gand :) Exact asta vroiam sa fac maine, ma duc de dimineata in piata sa iau dovleac. Doar ca dovlecii de aici sunt de supa si nu iese ca cea de acasa :(
Poate gasesti ceva care sa semene cu cel de acasa. Spor la treaba si sper ca Silvia si taticul sa savureze placinta. :)
delicios :)
Uff, dovleacul asta de supa e precum cartoful de piure. Orice i-ai face, oricum l-ai gati, tot piure iese.
Trebuie sa recunosc a fost una din placintele ratate. L-am lasat la scurs dupa ce am pus zaharul si tot zaharul si scortisoara s-a dus. Si la final, dintr-un strat gros de 3 degete de dovleac a ramas o dunga subtire, subtire…
O sa mai incerc o data, cu mult mai mult dovleac si cu zaharul pus la final. Desi Silvia a mancat vreo 3 bucati, chiar si asa fara gust.
Salut
Recomand clinica de estetica a doctorului Kasem. Este un adevarat profesionist si etaleaza mereu un „zambet sigur”. Il recomand cu incredere, mi-am adus la el toate colegele de serviciu. Puteti gasi telefonul aici
Alta reteta de aluat ,nu exzista ? nu am rabdare sa-l tin atat la frigider.M ultumesc mult.
Poti sa ti in frigider pana cureti si razi dovleacul, este suficient. Pe urma pana-l calesti dovleacul coci foile. Spor la treaba.
Daca vrei sa nu-ti iasa ca si cand ai face cu gem, nu-l mai cali (nici merele), pui , cum ai zis tu Ghiocela, presarat gris si apoi un strat de dovleac sau de mere, rase direct pe foaie pe razatpoarea mica dovleacul si pe razatoarea mare merele, peste asta se presara zaharul si apoi scortisoara si se inchide cu cealalta foaie. Eu asa fac, nu calesc nimic ceea ce bag la cuptor 45 de minute, se face excelent si ramane stratul de mere/dovleac gros. Asa fac si la strudel, doar ca nu pun gris.
Multam’pentru reteta de aluat fraged. Te pup.
@Elisa-bună idee….o să fac și așa. Pupici.