Pentru ca mie imi plac muraturile acre, nu dulci si nu uleioase, am preluat aceasta reteta de gogosari pentru iarna de la o colega acum plecata la Arad, care prepara muraturi minunate, cu care mi-am incantat papilele gustative multi ani.
Ingrediente: 8-10 kg gogosari proaspeti, 1 litru otet de 9 grade, 3 litrii apa, 4 aspirine, 500 g zahar, 2 foi de dafin, 2 frunze de telina, 10 boabe de piper, 40 gr sare
Mod de preparare: Gogosarii se spala si se taie felii. Dupa ce au fost taiati, nu se mai spala sa nu intre apa in ei. Otetul, apa, zaharul, sarea, aspirinele zdrobite bine si aromele se fierb in clocot, apoi gogosarii se oparesc, pana se schimba culoarea si se pun direct in borcan fara sa se preseze.
Dupa ce s-au pus gogosarii in borcan se toarna lichidul in care au fert. Deasupra se pun felii de hrean. Se capseaza. Gogosarii nu vor fermenta si nu vor fi prea acrii. Tot aici am facut si 1/2 portie de iuteala.
Cantitatile de ingrediente se regleaza in functie de cate kg de gogosari avem. Gogarii se pot pune pentru iarna si cu Pikant fix. Sunt foarte bune si stau bine pe iarna.
Un gând despre „Gogosari pentru iarna”