Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atat la pregatirea deserturilor traditionale, cat si la prepararea salatelor sau a mancarurilor exotice. Acestea se obtin din struguri fara samburi, cultivati de-a lungul tarmului Marii Mediterane, în Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau in cuptoare speciale.
Nu ingrasa
Stafidele sunt bogate in fructoza, un zahar natural care poate fi transformat de organism, cu usurinta, in energie. S-a constatat ca datorita lipsei grasimilor si a sării nu ingrasa, aaa cum se credea. Din acest motiv, se numara printre putinele fructe dulci recomandate în curele de slabire, bineînteles consumate in mod limitat.
Previn depresia
Stafidele confera un important aport de energie, au rolul de a taia pofta de mancare şi reduc riscul aparitei bolilor cardiovasculare. Datorită fructozei, o excelenta sursa de energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala si previne depresia, fiind un tonic excelent. In acest sens, în special sportivilor, persoanelor în varsta, tinerilor si celor care depun un efort deosebit, fizic sau intelectual, li se recomandă cel putin 50 g de stafide brune pe zi.
Tratează constipatia
Stafidele nu sunt bogate doar in fructoza si nu sunt recomandate doar datorita continutului mare de fructoza. Fibrele prezente in aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rau, imbunatatesc functia intestinelor si previn sau tratează constipatia.
Problemele cu stomacul „încarcat” pot fi date uitării cu ajutorul unui pumn cu stafide inmuiate intr-un pahar cu apa si lasate peste noapte la macerat. Dimineata, acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grabi digestia si pentru a elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.
Impiedica retentia de lichide
Cantitatea uriasa de potasiu previne retentia de lichide, fluidizeaza sangele si ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt bogate si in antioxidanti, denumiti polifenoli, care au un rol important in prevenirea aparitiei tumorilor maligne prin ajutarea celulelor sa-si pastreze functia normala si tratează starile febrile.
Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacala, iar dacă le consumati in loc de desert va puteti regla digestia.
Constituie un aport important de fier
Aceste fructe uscate reprezinta o importanta sursa de fier, fiind recomandate in cazul anemiilor usoare. Femeile insarcinate, cu grave carente de acest mineral, risca să nască un copil cu aceleaşi probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mamici trebuie sa adopte o alimentaţie bogata in acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt cele mai indicate in acest sens.
Regleaza hormonii
Stafidele contin si boron, un mineral important pentru mentinerea oaselor sanatoase, care intervine în reglarea hormonilor si în metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat si in osteoporoza, intarirea oaselor si reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care chiar daca este prezenta intr-o cantitate mica, este benefica pentru sanatatea ochilor.
Recomandate femeilor de 50-70 de ani
Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, insotit de cateva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul aparitiei bolilor cardiovasculare in cazul femeilor cu varsta intre 50 si 70 de ani.
Specialistii au ajuns la concluzia ca o cana cu stafide pe zi reduce pofta de mancare şi nivelul colesterolului rau si creste, in schimb, cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.
Primita pe mail