Stiu, este un subiect banal dar pentru incepatorii in ale casniciei prinde bine, zic eu.
Se cumpara vinete potrivit de mari, daca le coacem in bucatarie pe aragaz (asa cum fac eu), se sterg de murdarie si se rup frunzele din partea de la coada.
Pe ochiul de la aragaz se pune o tabla speciala, dubla cu gaurele in partea de la flacara, se aprinde focul si se lasa pe moderat. Se pun cate doua vinete si se coc pe toate partile. Atentie, daca flacara este prea mare se coc repede si riscam sa „puste” si sa se imprastie continutul in toata bucataria, lucru deloc placut :(. Cand vinetele sunt coapte se iau de pe plita si se aseaza intr-o cratita sau vas de inox.
Se curata de coaja, calde sau reci si se aseaza intr-o strecuratoare de plastic sau inox, unde se lasa pana a doua zi sa se scurga bine de zeama amara.
Se pune in pungi de plastic cantitatea dorita, cat se foloseste la o mancare. Se inchide bine punga si se aseaza reci in congelator.
Iarna se scoat vinetele din punga, se lasa sa se dezghete si sa se scurga in strecurator, apoi care se prepara dupa dorinta, cu tocatorul de lemn sau cu robotul.