Sarmalutele in foi de vita erau specialitatea bunicii mele din zona Brailei. N-as putea spune de ce, dar acolo se faceau in loc de traditionalele noastre sarmale in foi de varza. Eu nu fac foarte des desi imi plac mult. Au un gust aparte, acrisor.
Ingrediente: 600 g carne tocata amestec porc cu vita, frunze de vita, 1 felie de paine, 1 ceapa mica, 2 linguri orez, 2 linguri bulion, suc de rosii, sare si piper
Mod de preparare: Eu am folosit frunze de vita in saramuta pe care le-am pus in apa pentru a se desara. Carnea se amesteca cu painea muiata si stoarsa bine. Intr-o lingura de ulei se prajeste ceapa tocata marunt, cand incepe sa se ingalbeneasca se adauga orezul ales si spalat. Se prajeste usor si orezul, se stinge cu putina apa, apoi se amesteca cu carnea. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se impacheteaza sarmalute la fel ca si cele cu varza.
Daca ramane carne se fac cateva chiftelute
Se aseaza toate in cratita pe un pat de foi de vita, se adauga 2-3 de bulion si suc de rosii ca sa fie acoperite. Daca sucul este acrisor se poate adauga o lingura de zahar. Se fierb la foc mic sub capac pana sunt gata.
Se servesc cu smantana.
arata delicios, ghiocel, in frunza de hrean ai mincat?au un gust putin migdalat…
Nu am mancat. Alina spune si de frunze de sfecla. Mama facea in frunze de gulie. O sa incerc si eu.