Nu cred ca exista casa in care celebra salata boeuf sa nu fie prezenta pe masa de Craciun sau Revelion. Cum la Craciun nu am apucat sa gust din ea, m-am gandit sa fac una si de Anul Nou. Este preferata familiei, eu o fac acrisoara si cu maioneza mai putina.
Ingrediente: un piept de pui, 6 morcovi mari, 3-4 albituri (pastarnac, patrunjel, telina), 2 cartofi, 2 oua, 4 castraveti murati, mustar, sare, lamaie.
Mod de preparare: se fierbe puiul cu morcovii si albiturile in apa rece cu putina sare. Cartofii si un ou se fierb separat. Cand zarzavatul este fiert, se scoate din supa intr-o strecuratoare. Se curata cartofii. Se taie cubulete zarzavatul, cartofii fierti si curatati, castravetii si carnea de pui (se poate folosi si carne de vita).
Se face o maioneza dintr-un galbenus fiert si un galbenus crud. Se amesteca zarzavatul taiat cu maioneza, putin mustar, zeama de lamaie si sare. Se gusta sa fie suficient de condimentata salata. Se aseaza intr-un castron sau pe o farfurie si obtional se decoreaza. Se pune deasupra maioneza si se fac diverse modele din zarzavat in functie de imaginatie). Anul acesta cum nu am avut musafiri, salata mea a ramas simpla, plus ca prea multa maioneza nu este sanatoasa.
10! Eu m-am saturat de a mea cu 4 castraveti, 3 cartofi,2 morcovi, 2 gogosari, o bucatica de telina rasa, cu carne sau fara,rar cate un mar mic si verde, maioneza moderat.
N-as rezista cu atat de putine muraturi in salata. Nu imi pare ca are gust. Eu adaug si morcov si gogosar murati, desigur, scurgand si storcand gogosarii si castravetii murati de zeama.
Mi se pare ca mai iadin ideea usor gretoasa de cartofi cu maioneza.
@MooNy-fiecare cu gustul lui. Nu e gretoasa de loc pentru ca are zeama de lamaie. Reteta originala din mosi stramosi nu are decat castraveti murati, cel putin in familia mea asa se face. Acum fiecare cum doreste. Nu poti spune de ceva ca este gretos daca cu gusti. Numai bine.
Stiati ca in Rusia si tarile foste sovietice aceasta salata se numeste salata Olivier?