La multele rețete cu dovlecel/zucchini mai adaugăm una. Nu știu cum se face dar anul acesta am folosit din greu această legumă ușor de găsit și destul de ieftină.
Ingrediente: 500 g zuchini, 150 g telema, 2 ouă, 100 ml ulei, 100 g iaurt, 1 linguriță praf de copt, 350 g făină, cașcaval.
Mod de preparare: Se pregătesc ingredientele, astfel încât gătirea să fie mai ușoară. Se spală bine zuchghini și se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari, se adaugă 1 linguriță sare și se lasă deoparte. Telemeaua se rade pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se cântăresc restul ingredienteleor.
După ce zuchini a lăsat destul lichid se trece la treabă. Într-un castron se bat ouăle cu puțină sare, se adaugă uleiul și iaurtul și se bat în continuare cu telul.
Se pune zuchini bine stors de apa și telemeaua.
Se amestecă ușor după care se adaugă și făina amestecată cu praf de copt. Se încorporează cu spatula.
Dacă compoziția este prea lichidă se mai adaugă puțină făină iar dacă este prea vârtoasă se adaugă iaurt.
Aluatul se lasă să se odihneasă câteva minute, se pune în tava de chec acoperită cu hârtie de copt.
Checul se coace la foc mediu cam 30-40 minute, când este aproape gata se scoate și se presară deasupra cașcaval ras. Se mai coace până este frumos rumenit.
Se scoate tava, se lasă să se răcorească după care se scoate pe un platou și se așteaptă să se răcească complet.
Se taie rece. Foarte bun acest chec, un aperitiv care merge în orice ocazie. Merită încercat!