Tocana sau papricașul se face cu orice fel de carne, uneori chiar și fără, devenind o mâncare minunată de post. Este la fel de bun oricum ar fi. Este o mâncare sățioasă și se face repede. Clasică sau interpretată are același gust delicios și cu amintiri din copilărie.
Ingrediente: 3 fire cabanos, 1 bucățică șunculiță, 1 ceapă albă mare, 4-5 cartofi mari, 1 cutie mică pastă de bulion, 1 linguriță boia dulce, sare, mărar
Mod de preparare: Se taie felii cabanosul și șunculița și se prăjesc sub capac la foc mic. Când sunt prăjite se pune ceapa tocată mărunt și se călește la foc mic.
Se adaugă apă cât să acopere cărnurile și se lasă să dea în clocot până carnea este fiartă. Se pun cartofii curățați, spălați și tăiați cubulețe. Se pune capacul și se fierb la foc mic.
Între timp se amestecă pasta de bulion cu boiaua dulce (sau iute, după preferință) și se subțiază cu o cană de apă. Se toarnă în cratița cu papricaș, se amestecă cu atenție să nu se fărâme cartofii și se mai dă un clocot.
Se gustă și la nevoie se mai adaugă sare. Atenție șunculița și cabanosul sunt sărate așa că trebuie neaparat gustat. La final se pune mărar verde tocat. Se servește cu murătură, noi am preferat de data aceasta ciuperci murate.
Cine nu a mâncat tocană de cartofi sau papricaș cum spunea bunica? Nu știu dacă este o mâncare ardelenească dar la noi se făcea destul de des. Tocana se servește cu salată de varză sau murături. Soțul a preferat ciupercile murate, eu alt gen de murătură. Delicios! Vă doresc spor la treabă și poftă bună!