Ingrediente: 2 dovlecei, 1 ceapă, 250 g bacon, sare, piper, pastă de roșii, mărar
Mod de preparare: Se taie baconul felii și se prăjește în foarte puțin ulei, se adaugă ceapa tăiată solzișori și se lasă împreună să se rumenească. Dovleceii se curăță sau nu de coajă, după preferință, se taie în lung apoi bucăți nu prea mici. Se pun peste bacon, se condimentează cu sare pentru ca dovlecelul să lase puțină apă. Se amestecă cu lingura de lemn după care se toarnă cca 250 ml apă. Se fierbe mâncărica sub capac. Când dovleceii sunt gătiți (destul de repede) se toarnă pasta de roșii diluată în puțină apă, se mai dă un clocot, se condimentează după gust cu sare și piper iar la sfârșit se pune o mână de mărar verde tocat.
O mâncare de vară ușor de preparat care se servește cu o linguriță de smântână deasupra. Poftă bună!