Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 200 ml lapte, 50 g unt, 2 ouă , 1 plic drojdie uscată Dr Oetker, 50 g miere de albine, răzătură de lămâie
Ingrediente pentru umplutură: 1/2 kg mere, 100 g stafide, 3 linguri zahăr, 1 lingură amidon, esență de rom, 1 linguriță scorțișoara
Ingrediente pentru uns: 1 gălbenuș, 2 linguri lapte
Mod de preparare: Se curăță merele, se taie cubulețe, se adaugă zahărul, amidonul, stafidele și romul. Se pun într-o cratiță pe foc până zahărul este complet dizolvat și merele s-au înmuiat. Se adaugă scorțișoara și se lasă să se răcească.
Pentru aluat, se pune într-o crăticioară laptele să se încălzească, se adaugă mierea și untul care se vor topi acolo. Se pune lichidul în vasul mixerului să se răcorească, se adaugă drojdia și o lingură de făină. Se lasă până dospește drojdia.
Se adaugă ouăle, se bat puțin cu telul pară să se omogenizeze
după care se pune făină puțin câte puțin în timp ce se mixează aluatul.
Eu nu am avut nevoie e toată făina, mi-au rămas cca 5 linguri.
Se scoate aluatul din vasul mixerului și se pune într-un bol uns cu ulei.
Se lasă la dospit până își dublează volumul.
Se răstoarnă aluatul pe planșeta dată cu făină, se frământă până aluatul nu se mai lipește de mână.
Se întinde o foaie dreptunghiulară, se pune compoziția de mere pe toată suprafața.
Se pliază foaia în două pe lungime.
Apoi se pliază în trei obținându-se astfel un „rulou”plat.
Se taie ruloul obținut pe lățime, obținând astfel mai multe fâșii nu foarte late.
Se răsucește fiecare fășie de aluat și se așeză în tava acoperită cu hârtie de copt. Se ung cu gălbenuș de ou bătut cu lapte.
Le coc „răsucitele” la foc mediu, până se rumenesc frumos.
Rețeta aparține prietenei mele Violeta din al ei Caiet cu rețete. Mulțumesc Violeta, mi-au ieșit grozave, aluatul este foarte bun, merge și la alte dulciuri cu aluat dospit.
Iar mixerul meu și-a făcut foarte bine treaba în locul meu :)
Cu mult drag, sa va fie de bine! <3
Like, like, like! Invervam sa refacem reteta!