Ingrediente: 50 g unt, 300 g cozonac, 300 ml lapte, 150 ml smântână pentru frișcă, esență de rom, 3 ouă, 50 g zahăr, stafide/rahat/nuci
Mod de preparare: Se unge o formă ceramică cu unt și se așează cozonacul tăiat felii. Deasupra se pun bucățele mici de unt. Se bat bine ouăle cu zahărul, se adaugă esența de rom, amestecul de lapte și smântâna pentru frișcă în care sunt adăugate și stafidele (eu nu am pus, cozonacul era cu stafide).
Această compoziție lichidă se toarnă peste feliile de cozonac, se presează puțin cu o lingură pentru ca, cozonacul să fie bine îmbibat în lichid.
Se dă tava la cuptor pentru cca 30 min la foc mediu. Când budinca este rumenă deasupra, este gata.
Se poate răsturna pe un platou, se porționează
și se servește cu dulceață sau frișcă.
Eu am avut cozonac cu stafide și ciocolată, nu a fost nevoie de alte ingrediente. Este o idee foarte bună când cozonacul rămâne după sărbători, se întărește și nu-l mai vrea nimeni. Așa devine un desert aromat, pufos și foarte simplu de făcut.
Un gând despre „Budincă de cozonac”