Ingrediente blat (22 cm) : 4 ouă, 125 g zahăr, 125 g făină, 2 linguri de mac, esență de vanilie, un praf de sare
Ingrediente sirop: 300 ml apă, 3 linguri de zahăr, esență de vanilie
Umplutură și decor: 250 g smântână pentru frișcă, 250 g mascarpone, 2-3 lingurițe zahar pudră, esență de vișine, 1/2 borcan (cca 180 g) gem de cireșe, 3 buc kiwi, mandarine din conservă
Mod de preparare blat: Într-un bol se pun ouăle întregi, sarea, vanilia și zahărul. Se mixează 7-8 minute până când compoziția devine consistenta, pufoasă și deschisă la culoare.
Se cerne făina și se adaugă la crema de ou în două tranșe și se amestecă ușor cu spatula.
Se pune și macul și se încorporează cu mișcări ușoare.
Rezultă o compoziție cremoasă
Se unge cu unt și se tapetează cu făină forma de tort cu inel detașabil de 22 cm, se toarnă aluatul uniform și se nivelează bine.
Se coace 25-30 de min la 180 grade sau până când trece testul cu scobitoarea. Se scoate blatul și se lasă la răcit după care se taie în două foi.
Mod de preparare sirop: Se amestecă toate ingredientele pe foc până când se topește zahărul. Se lasă să se răcească bine.
Mod de preparare cremă: Se bate frișca cu zahărul pudră până devine fermă. Se adaugă mascarpone, se mixează, după care se pune gemul de cireșe și esența de vișine. Se renunță la mixer și se amestecă ușor cu o spatulă. Rețeta pe etape o găsiți aici.
Se însiropează prima foaie de blat, se pune un strat de cremă
și unul de fructe (kiwi/portocală/cocktail de fructe/mandarine din compot),
se acoperă cu al doilea blat, se însiropează, se acoperă cu cremă și se ornează după preferință.
Primăvara, vara, toamna se pot folosi fructe de sezon iar în cremă gem asortat.
Un tort aromat, ușor și răcoros. În plus arată bine, este simplu de făcut și nu necesită ingrediente sofisticate.
Un gând despre „Tort cu cremă de mascarpone și fructe exotice”