Ingrediente: 1/2 carne tocată vită+porc, cartofi, 1 ceapă, 1 morcov, 1/2 cutie pulpa de roșii, 100 g cașcaval, 100 g smântână, 2-3 linguri ulei, pătrunjel tocat, 1 ou, sare, piper, boia dulce
Mod de preparare: Se pune uleiul într-o cratiță, se adaugă ceapa tocată și morcovul (eu am avut la congelator)
și se lasă să se călească cca 10 min până devine ușor sticloasă.
Se adaugă carnea tocată și se amestecă ușor pentru omogenizare.
Se călește până carnea se desface și albește.
Se condimentează cu sare, piper și boia dulce.
Se adaugă și pulpa de roșii, se amestecă bine după care se adaugă cca 100-125 ml apă și se lasă la fiert la foc mic cam o jumătate de oră, verificându-se din când în când să nu fie compoziția uscată.
La nevoie se mai adaugă apă, astfel încât să se obțină o compoziție ușor umedă. Între timp se curăță cartofii fierți și se taie felii. Când carnea este gata se adaugă pătrunjelul, se stinge focul și se amestecă.
Se lașă carnea să se răcească puțin după care se montează musacaua. Se unge cu unt o tavă ceramică, se așează un rând de cartofi,
se acoperă cu un rând de carne,
din nou cartofi….
Se amestecă cașcavalul ras cu ouăle și smântâna și se toarnă peste ultimul strat de cartofi.
Se introduce tava în cuptorul încălzit pentru cca 30 min la foc mediu, până când musacaua prinde o crustă frumos colorată.
Se lasă musacaua să se răcească puțin după care se porționează.
Se servește cu murături sau cu salată de primăvară. Este o mâncare bună atât iarna cât și vara, este foarte consistentă și are un aspect frumos.