Ingrediente: 500 g faina, 1 plic drojdie, 70 ml ulei, 1 galbenus, 150 g zahar, 250 ml lapte, 1 lingurita sare, esenta de portocala, 2 linguri miere, nuca macinata
Mod de preparare: Se pune faina intr-un vas, se amesteca cu drojdia, zaharul si sarea. In alt castronel se bate laptele cu galbenusul, uleiul si esenta de portocala.
Se incorporeaza amestecul lichid cu cel solid cu o lingura
pana se obtine un aluat elastic care se lasa la dospit.
Cand aluatul si-a dublat volumul, se scoate pe planseta infainata, se framanta putin
si se rup 9-10 bucati, in functie de marimea mucenicilor doriti.
Se ruleaza snururi lungi si nu foarte subtiri de aluat, se fac cercuri
din care se impletesc opturi, adica mucenicii.
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut 15-20 min dupa care se ung cu putin lapte caldut.
Se coc mucenicii in cuptorul preincalzit la temperatura medie cca 30 minute.
Se face un sirop din apa cu zahar in care se vor insiropa mucenicii prin scufundare rapida, idee preluata de le Violeta, spune ca asa vor ramane mai mult timp proaspeti. Se ung mucenicii calzi cu miere calduta
si se tavalesc prin nuca macinata.
Sa aveti pofta!