Zacusca de vinete

Ingrediente: 3 kg vinete marisoare, 2 kg ardei kapia, 1 kg ceapa, 500 ml ulei, 1 litru suc de rosii, 2-3 foi de dafin, 1-2 linguri sare mare (după gustul fiecaruia), cateva boabe de piper

Mod de preparare: Ceapa se curata, se da prin masina de tocat

si impreuna cu 1 lingură de sarea se pune in ulei la calit. (Eu înainte de a o da prin masina de tocat o oparesc, asa este mai suportabilă de stomac, plus că nu trebuieste călită mult timp).

Vinetele se coc pe gratar, pe flacara, la cuptor, fiecare dupa posibilitati si se pun la scurs, timp in care se si racesc.

La fel se procedeaza cu ardeii, dupa care se aseaza intr-un castron, se presara cu sare si se acopera cu alt castron. Asa se curata mai usor.

Se curate vinetele si se lasa la scurs intr-o strecuratoare, dupa care se curata si ardeii inclusiv de seminte si se taie coditele vinetelor.

 Se dau prin masina ardeii

 si se pun peste ceapa calita.

La fel se procedeaza si cu vinetele. Se amesteca cu o lingura de lemn cu mare grija sa nu stropeasca.

 

Se adauga sucul de rosii, boabe de piper si foi de dafin si se fierbe pe foc mic, amestecandu-se mereu. Se fierbe cam 1 oră cu capac pus dar sprijinit pe lingura de lemn.

Zacusca este gata cand uleiul se ridica la suprafata.

Se toarna fierbinte in borcane uscate, batandu-se mereu in palma ca sa nu ramana goluri de aer, se capseaza si se acopera cu paturi pana la racire.

Nu se umbla la ele 24 de ore. Sincera sa fiu, daca nu eram inspirata sa-mi cumpar masina de tocat, nu cred ca puteam sa fac zacusca cu masina veche, mica si manuala. Vasul recomandat pentru fierbere este o cratita in care zacusca sa nu se prinda și suficient de mare să nu de-a pe afară când amestecăm.

 Bineînțeles că am gustat, este foarte buna :)

6 comentarii la „Zacusca de vinete”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *