Ingrediente: 170 g curmale fara samburi, 120 g stafide, 200 ml ceai aromat, 130 g unt, 130 g zahar brun, 60 g nuca, 230 g faina alba, 1 ou, 200 ml lapte, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 1 lingurita praf de copt, esenta de rom, esenta de vanilie
Mod de preparare: Se pun curmalele taiate in patru si stafidele intr-un castron si se toarna ceaiul fierbinte. Se pune deasupra o farfurie si se lasa sa stea 30-40 de min, timp in care se vor inmuia bine si vor absorbi o parte din lichid.
Se bate untul la temperatura camerei cu zaharul pana ce compozitia devine pufoasa,
apoi se adauga treptat oul, laptele si esentele,
urmate de faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.
Daca mai este nevoie se poate adauga putin lapte. Compozitia trebuie sa aiba consistenta celei de chec.
Se incorporeaza curmalele si stafidele (bine scurse de restul de ceai) si nuca tocata marunt, amestecand incet cu o spatula. Compozitia rezultata se toarna intr-o forma patrata (23/23) imbracata cu hartie de copt.
Prajitura se coace in cuptorul preancalzit cca 30-35 min la foc potrivit. Se face testul cu scobitoarea si la nevoie se mai tine cateva minute. Atentie mare sa nu se arda.
Se lasa prajitura sa stea in tava timp de 10 minute dupa care se scoate pe un platou.
Dupa ce s-a racit complet, se portioneaza dupa preferinta.
Este o prajitura foarte pufoasa si aromata. Multumesc Licutei pentru inspiratie.
Frumoasa si delicioasa prajiturica asta!