Prăjitura aceasta o făcea foarte des bunica mea. Probabil pentru că sunt ingrediente puține și la îndemâna oricui, mai ales în vremurile trecute. Tare ne plăcea să dam atacul la cratița cu găluște… Aveau o formă ciudată și cautam să le dam o interpretare. Fiind din Ardeal bunica le numea „Aranygaluska”, adică „gălușca de aur”.
Ingrediente: 250 g făină, 25 g zahăr pudră, 25 g unt topit, 1/2 plic drojdie uscată, puțina sare, 1 ou întreg, 130 ml lapte călduț, esență de vanilie
Pentru uns: 40 g nucă măcinată, 40 g zahăr, unt topit
Mod de preparare: Se pune făina în castron, se amestecă cu drojdia, zahărul, puțina sare. Se face o adâncitură în care se toarnă esența de vanilie, oul bătut, laptele călduț și untul topit.
La început se amestecă ingredientele cu lingura după care se frământă cu mâna până se desprinde aluatul de pe pereții vasului. La nevoie se poate adăuga puțină făină. Se acoperă castronul cu folie alimentară și cu prosop și se lasă la dospit cca 30 min.
În acest timp se topește puțin unt și într-un castronel se amestecă nuca măcinată cu zaharul.
Se ia cu lingura din aluatul dospit, se pensulează cu unt topit, se tavălește fiecare gălușcă prin nucă și zahăr și se așează în vas una lângă alta.
Se acoperă vasul și se lasă la dospit 30 min, timp în care găluștele vor crește frumos. Se introduce forma în cuptorul preîncălzit până se rumenesc frumos, adică devin aurii. Se lasă să se răcorească în formă după care se scot pe un platou. Se desfac găluștele și se servesc simple sau lângă o cană cu lapte.
Foarte bune. Găluștele pot fi simple sau umple cu ciocolată, dulceață sau ciocolată. Va spun eu, Sunt foarte bune oricum.
Eu le umplu cu nucă și vișine din borcan( puse pe iarnă special pentru deserturi)
@Crisrina-mulțumesc pentru idee