Ingrediente blat: 4 oua, 4 linguri zahar, 2 linguri ulei, 4 linguri faina, 2 linguri cacao, 1 lingurita praf de copt, esenta de rom
Mod de preparare: albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spume densa si lucioasa. Separat se mixeaza galbenusurile cu uleiul si esenta de rom dupa gust,
apoi se toarna incet peste albusuri. Se omogenizeaza, amestecand usor.
Faina amestecata cu praful de copt si cacaoa se incorporeaza in compozitie amestecand cu o spatula, cu miscari usoare de jos in sus.
Se toarna compozitia obtinuta intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru circa 30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru nucile caramelizate: 100 g zahar, 100 g miez de nuca
Mod de preparare: Zaharul se caramelizeaza. Cand devine lichid se adauga nuca si se amesteca astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel. Se rastoarna pe o bucata de hartie de copt si se lasa la racit.
Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.
Ingrediente crema: 100 ml smantana pentru frisca, 250 g mascarpone, 1 plic intaritor de frisca, 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare: Smantana rece se bate cateva minute cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si intaritorul de frisca si se bate pana devine ferma si pufoasa.
Se mixeaza mascarponele intr-un alt castron, apoi se incorporeaza frisca batuta.
Pentru sirop: 50 ml apa, 50 g zahar, 1 lingura esenta de rom
Blatul se taie in 3 parti, se pune prima parte pe platou, se insiropeaza, se pune crema si se presara nuca caramelizata.
Se pune al doilea plat, se insiropeaza,
se pune crema, se presara nuca caramelizata si al treilea blat. Se imbraca tortul cu crema si se presara restul de nuca caramelizata.
Reteta este inspirata din minunatiile lui Miha, blatul de ici, crema de colo…..
Aromat si bun!
Mmmm…. ce frumusete de tort!!!
La Multi Ani scumpa doamna, frumoasa mama si minunata sotie!!
@Simona-multumesc mult. Te pup si-ti doresc o viata frumoasa :*
Si eu de aici inghit in sec!!!Sunt innebunita dupa nuca caramelizata!
@Camelia-este foarte aromat si crocant…Din pacate, ca de obicei tortul are „cocoasa” dar astazi am aflat un secret asa ca urmatorul va fi mai frumos.
foarte bine arata si la gust cred super bun pupici