Ciulama de zucchini

Anul acesta a abundat în zucchini/dovlecei mai mari sau mai mici. Pentru că din nou mi-a adus soțul un ziucchini uriaș nu știam ce sa fac din el, parca m-am săturat de tarte, checuri, salate sau alte aperitive. Așa că am făcut o mâncărică a cărei rețetă tocmai o văzusem pe fb, deși cândva am făcut una aproape la fel. Seamănă cu ciulamaua de ciuperci.

Ingrediente: 2 dovlecei mai mari (eu am avut 2 zucchini mari la care le-am scos căsuța cu semințe),1 ceapă mare, 1 morcov, 1/2 ardei roșu, 4-5 linguri de iaurt gras, 1 lingură amidon alimentar, 3 cătei de usturoi, sare, piper, ulei și un cub de unt pentru călit legumele, sare, piper, mărar verde.

Mod de preparare: Se apală, curăță și se taie dovlecelul cubulețe, la fel și ceapa și ardeiul. Morcovul curățat se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici. Dovlecelul se pune într-un castron, se sărează, se amestecă și se lasă puțin deoparte.

Într-o cratită se călește în ulei și puțin unt ceapa, ardeiul și morcovul. Când legumele sunt moi și lucioase se adaugă dovlecelul și se amestecă.

Dacă dovlecelul nu a lăsat suficient lichid se adaugă puțină apă, se pune capacul și se lasă la fiert la foc mediu. Din când în cănd se amestecă ușor și se verifică să nu scada prea mult lichidul și să se ardă măncarea. Între timp într-un castron se amestecă iaurtul cu amidonul și când dovlecelul este făcut (înmuiat dar ferm) se toarnă în cratiță și se amestecă ușor.

Se gustă și se condimentează cu sare si piper după gustul fiecăruia. La final se pune usturoiul dat prin presă și mărarul tocat mărunt.

Ciulamaua se servește simplă cu o felie de pâine prăjită, ca și garnitură lângă friptură sau chifteluțe.

Eu am folosit ambele variante pentru am avut pentru doua zile. Este un deliciu care se poate face atât vara cât și iarna. Rețetă de măncărică sau alte preparare cu dovlecei/zucchini găsiți pe blog.

Sursă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *