Plăcintă cu mere

Merele sunt nelipsite la noi acasă. Uneori sunt chiar prea multe așa ca le transform în ceva dulce. De data aceasta am făcut o prăjitură cu mere așa cum făcea foarte des bunica. Bineînțeles că am folosit untură pentru foi, pe vremea aceea nu exista unt cu grăsime 82%. Așa foile sunt fragede și bune iar savoarea merelor transformă o prăjitură banală într-un deliciu.

Ingrediente pentru foi: 300 g făină albă, 2 gălbenușuri, 100 g untură, 50 g smântână, 5 g praf de copt, 1 plic zahăr vanilat, 50 g zahăr tos

Ingrediente pentru umplutură: 1 kg de mere, 1 lingură de griș, 1 lingură de pesmet, 70 g zahăr, 1 linguriță scorțișoară, esență de vanilie

Mod de preparare umplutura: merele se curăță și se dau pe răzătoarea mare (eu le-am dat prin răzătoarea electrică).

Se adaugă zahărul și se călesc la foc mic până scade zeama. Se lasă să se răcească după care se adaugă pesmetul, grișul, cacao, scorțișoara și esența de vanilie.

Mod de preparare foi: Se amestecă toate ingredientele până se obține un aluat omogen. Dacă este pare nisipos se adaugă puțină smântână.

Se împarte aluatul în două și se întinde o bucată pe o foaie de copt cu care se pune în tavă, (25/25), se adaugă umplutura, apoi se așează a doua foaie. Se apasă ușor, se înțeapă cu furculița și se unge cu ou bătut. Prăjitura se coace în cuptorul încălzit la temperatură medie cca 30 minute, până se rumenește deasupra.

Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr după care se taie. Este ușor de făcut, foarte bună și arată bine. Bineînțeles în loc de untura se poate folosi unt cu 82% grăsime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *