Cartofi franțuzești cu sos bechamel

Pe blog am multe rețete cu cartofi, chiar și cartofi franțuzești. De data aceasta i-am înnobilat cu un sos bechamel. În rest nimic mai simplu: straturi de cartofi, ouă și brânză.

Ingrediente: 6 cartofi mari, 5 ouă, 250 g brânză (50 g telemea de vaci și 200 g cașcaval), 150 g unt, 300 ml lapte, 200 ml smăntână, 1 lingură făină, sare

Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă, se răcesc și se curăță. La fel și ouăle. Ambele feluri de brânză se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.

Pentru sosul bechamel se topește o lingură de unt, se adaugă făina și se amestecă repede, se adaugă treptat laptele și smântâna amestecând să nu se formeze cocoloașe. Se lasă la fiert până se îngroașă puțin. Se condimentează după preferință cu sare și cine dorește și cu piper.

Se unge o tavă ceramică (a mea este 28/20 cm) cu unt, se pune un strat de cartofi tăiați felii, peste ei un strat de ouă tăiate tot felii, se presară jumătate din cantitatea de brânză și peste jumătate din cantitatea de sos.

Se repetă operațiunea, se pun bucățele de unt și se toarnă restul se sos.

Se pune tava în cuptorul încălzit la temperatură medie pentru cca 30 minute. Se verifică să fie suprafața „prinsă” și maronie. Se lasă să se răcorească după care se poate tăia și servi.

Orice variantă este simplă, delicioasă, se servește cu legume proaspete, salată sau murături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *