Dulceața din fructe deshidratate (smochine și caise)

Am cumpărat de ceva timp un „calup” de smochine deshidratate și unul de caise. În această perioadă fructele proaspete fiind din abundență, acestea nu au avut trecere. Și cum se apropiau de termenul limită de valabilitate m-am gândit să le dau utilitate. Știți deja că sunt adepta reciclării…. Acum ceva ani am făcut dulceață din smochine proaspete așa că de ce nu s-ar putea și din cele deshidratate?!

Ingrediente: 400 g smochine și caise deshidratate, 300 ml apă, 100 g zahar tos vanilat, 50 g nucă, zeamă de lămâie

Mod de preparare: smochinele și caisele se pun într-o cratiță, se acoperă cu apă și se pun la fiert. Când apa dă în clocot se oprește focul și se lasă fructele în cratiță sub capac până se umflă. După, se toasă mărunt și se stoarce peste sucul de la 1/2 lămâie.

Între timp în apa în care au fiert fructele se pune zahărul și se fierbe până se dizolvă. Se adaugă fructele mărunțite, se mai dau câteva clocote până scade puțin siropul și se leagă dulceața,

Se pun nucile ușor prăjite și se amestecă pentru omogenizare.

Dulceața se pune în borcan și se închide ermetic cu capac.

Pentru că este o cantitate mică, eu nu am sterilizat borcanele, am făcut dulceața pentru a fi folosită imediat, La frigider rezistă așa până la o lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *