Am făcut în iarnă acest chec dar nu știu cum mi-a scăpat să-l postez. Oricum se poate face în orice anotimp, portocale se găsesc și vara….. Checul este o prăjitură simplă, realizată dintr-o compoziție obținută prin simpla amestecare a ingredientelor, coaptă de obicei într-o formă specială. Checul poate fi simplu sau cu adaos cacao, fructe confiate, stafide, nuci sau rahat. Ca arome se poate folosi: vanilie, zeamă de lămâie, portocală, cafea….
Ingrediente: 1+1 portocale, 3 ouă, 200 + 100 g zahăr, 100 ml ulei, 250 g făină, 1 plic praf de copt
Mod de preparare: Prima dată se dă prin blender o portocală tăiată mărunt și se pune într-un castronel (portocala trebuie să fie bio sau bine spălată cu apă și bicarbonat). Ouăle se mixează cu un strop de sare și 200 g zahăr până se obține o compoziție cremoasă. Poate vi se pare cam mult zahăr dar având în vedere că se pune o portocală întreagă, adică cu coajă cu tot, nu este mult de loc.
Se adaugă „piureul” de portocală și uleiul mixându-se în continuare.
La final se pune făina amestecată cu praful de copt, se omogenizează cu o spatulă după care se mixează o secundă.
Compoziția se toarnă într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt. Tava mea este de 30×10 cm. Checul de coace la foc mediu cam 30 minute, se face testul cu scobitoarea. A crescut foarte frumos.
Între timp se taie a doua portocală felii, se pune într-o cratiță, se acoperă cu 100 g zahăr și o lingura de apă. Se pune pe foc și se lasă până zahărul este topit.
Checul scos din cuptor, se lasă puțin să se răcorească, se scoate pe platou, se unge cu sucul de portocală și se decorează cu felii de portocală.
Checul de taie rece, este foarte aromat și mai ales de sezon.
Și în formă rotundă făcut ulterior, bine însiropat cu suc de portocale.
Rețeta este de pe un sait italian.