Focaccia cu sardine și măsline

Focaccia este un produs de panificație specific bucătăriei italiene, de obicei conținând ulei de măsline și ierburi aromatice și se consumă drept aperitiv. Pe vremuri, focaccia era servită de sărbători. Acum, focaccia este servită ca un aliment obișnuit.

Ingrediente: 400 g făină, 1/2 plic drojdie uscată, 260 ml apă călduță. un sfert linguriță zahăr, o jumătate linguriță sare, 1+2 linguri ulei de măsline, o conservă sardine în ulei, 125 g cașcaval, 6-8 măsline verzi

Mod de preparare: Pentru aluat am folosit robotul, că prea stătea cuminte în cutie! Se pune făina în bolul mixerului cu drojdia și zahărul și se amestecă. Se adaugă încet apa călduță și o lingură de ulei și se mixează până se adună puțin aluatul. Acum se pune și sarea și se frământă (cu mixerul) până se obține un aluat elastic.

Aluatul se scoate într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și prosop și se lasă la crescut până-și dublează volumul.

Se aprinde focul la cuptor și se încălzește la temperatură medie. Se împarte în două bucăți. Se întinde cu mâna prima bucată de aluat pe hârtie de copt unsă cu ulei de măsline și se așează în tavă. Se pune cașcaval dat pe răzătoare sau rupt bucățele, sardinele scurse de ulei și măslinele feliate.

Peste umplutură se așează a doua bucată de aluat întinsă și ea în prealabil pe planșetă. Se sigilează marginile cu furculița, compoziția să nu iasă la copt. Se unge focaccia cu ulei de măsline, se presară oregano, se așează rondele de măsline și felii subțiri de ardei roșu, pentru culoare.

Focaccia se coace la foc mediu cca 30 minute până la suprafață este frumos rumenită. Se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcorească câteva minute pe un grătar după care se poate tăia și servi.

Rețeta aparține Laurei Adamache care o are postată pe blogu ei. Eu am făcut câteva modificări la ingrediente, neavându-le chiar pe cele folosite de Laura.

Oricum focaccia a ieșit foarte bună, mulțumesc Laura pentru rețetă și acceptul de a o scrie și la mine pe blog. Tot pe blog mai am o rețetă simplă de focaccia, pe care am făcut-o cu mult timp în urmă

2 comentarii la „Focaccia cu sardine și măsline”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.