Le-am denumit cornuri umplute pentru că am folosit nutella, cremă caramel și dulceață de caise. În rest este o compoziție de aluat dospit pe care l-am făcut în mixer. Voi dacă sunteți mai tinere și în putere le puteți face manual. Eu folosesc la nevoie acest mixer pe care-l am de câțiva ani și-și face treaba foarte bine.
Ingrediente: 500 g făină, 50+50 g unt, 250 ml lapte, 1 ou, 3 linguri zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 plic drojdie uscată dr Oetker, coajă de lămâie (eu am pus finesse de portocală, nu am avut o lămâie bună de ras), un strop de sare.
Mod de preparare: Se pune laptele să se încălzească și untul să se topească în lapte. Se dă deoparte vasul și se lasă să se răcorească. În bolul mixerului se cerne făina. Într-un castron se amestecă oul cu zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie.
Acum trecem la unirea elementelor în mixer. Peste făină se pune un strop de sare, amestecul de ouă după care se adaugă laptele cu untul. Se mixează puțin după care se pune drojdia uscată.
Mixăm câteva minute până aluatul se desprinde de pe vas.
Se transferă într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și prosop și se lasă la dospit până-și dublează volumul.
Se scoate aluatul din castron și se întinde pe planșeta înfăinată într-o foaie de cca 50×50 cm. Rețeta originală spune 60×60 dar eu nu am avut loc pe masă…..Foaia de aluat se unge cu unt moale, se împăturește de la stânga la dreapta pe jumătate, se unge cu unt, se împăturește de la dreapta la stânga și se unge cu unt, se pliază de sus în jos se unge cu unt, de jos în sus și se unge cu unt. Foarte simplu.
Se pune „pachetul” din nou la dospit pentru 30 de minute după care se scoate pe planșeta dată cu făină și se întinde o foaie mare (la mine a fost de 50/50). Probabil trebuia mai mare pentru ca foaia să fie mai subțire. Se taie în patru pe lung și patru pe lat, obținându-se 16 bucăți. Fiecare se crestează la o margine.
Se pune compoziție de umplutură pe o latură, upă care se rulează și se pun cornurile în tava acoperită cu hârtie de copt.
Se acoperă tava cu prosop și se lasă să mai crească 15-20 de minute, timp în care se încălzește cuptorul. Înainte de a se pune în cuptor cornurile se ung cu gălbenuș bătut și se presară zahăr tos peste ele.
Cornurile se coc la foc potrivit cam 20 de minute, să devină rumene și frumoase.
Lungă prezentarea dar foarte simplă rețeta! Se face repede iar folosirea untului la uns foaia de aluat îi conferă un plus de frăgezime. Cornurile sunt bune calde
dar și reci cu o cana de cafea, lapte sau ceai, fiecare după preferință.
Amalia, încă o dată mulțumesc pentru rețetele tale minunate.