Ingrediente: 100 unt, 125 g miere, 50 g zahăr alb, 60 g zahăr brun (de recomandat zahăr brun cu melasă, eu nu am găsit), 25 ml lapte, esența de vanilie, 300 g făină, 1/2 linguriță praf de copt, 1 linguriță scorțișoara, nucșoară, ghimbir.
Mod de preparare: Se pun într-un bol ingredientele umede (unt, miere, lapte + zahăr alb și brun), se amestecă și se pun la abur să se lichefieze. Dacă aveți cuptor cu microunde mai bine. Între timp într-un castron mai mare se cerne și amestecă făina cu praful de copt, scorțișoara, nucșoara și ghimbirul.
Când ingredientele lichide s-au răcorit puțin se toarnă peste făină.
Se amestecă inițial cu o lingură de lemn/spatulă după care se frământă cu mâna până se obține o cocă compactă.
Se pune în folie alimentară și se ține la frigider 1-2 ore.
Pentru a se lucra mai ușor se taie aluatul în două. Se întinde o foaie de grosimea dorită, dar nu foarte subțire, se taie cu forme, de preferat de Crăciun.
Se pun pe hârtie de copt și se coc în cuptorul încălzit la temperatura medie pentru 7-10 minute, atenție se pot arde foarte ușor.
Când sunt puțin colorate pe margine și se desprind ușor de pe hârtie sunt gata.
Eu pe unele le-am lăsat mai mult, acum aștept poate se mai înmoaie în cutie metalică.
Este bine ca aluatul să fie întins mai gros, așa cum am făcut la ultimele forme.
Se lasă să se răcească complet după care se decorează sau nu, depinde de preferință.
După denumire vă dați seama că este o rețetă preluată dela cineva, de data aceasta de pe Youtube de la familia Mariciu.