Ingrediente: 500 g legume la alegere (morcovi, pătrunjel, praz, cartofi, dovlecel), 1 lingură ulei de măsline, 150 g sare
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_103605-1.jpg)
Mod de preparare: Se curăță și taie legumele în cuburi foarte mici.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_105805-1.jpg)
Se pun într-o tigaie cu ulei, se amestecă și se călesc la foc mediu.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_105805-2.jpg)
De îndată ce legumele încep să se înmoaie se adaugă toată sarea.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_113911-1.jpg)
Se ridică focul și se amestecă pentru a se evapora toată apa, atenție să nu se prindă de vas.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_115119-1.jpg)
De îndată ce apa s-a evaporat complet, se ia tigaia de pe foc, se lasă legumele să se răcească după care se mixează obținându-se un piure.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_121515-1.jpg)
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_121747-1.jpg)
Se repune piureul pe foc la temperatură medie. Se amestecă des și se lasă să se usuce în continuare.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_122041.jpg)
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_123357-1.jpg)
Când amestecul dă impresia că este uscat, se dă tigaia la o parte de pe foc. Se răstoarnă piureul de legume pe hârtie de copt așezată pe un fund de lemn se întinde cu o spatulă pentru a obține un dreptunghi de cca 1,5 cm grosime. Se acoperă cu altă hârtie și se pune congelator.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_124044-1.jpg)
După 5-6 ore se scoate tava din congelator și cu un cuțit ascuțit se taie cuburi după preferință.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200928_154417-1.jpg)
Se repun bucățile la congelator până a două zi când se pun despărțite prin hârtie de copt în caserolă, se acoperă cu capac și se țin la congelator până la utilizare.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200929_094932-1.jpg)
Atenție, la folosirea în preparate (ciorbe, tocănițe, pilaf) se va ție cont că aceste cuburi de legume sunt destul de sărate.
![](https://retetelemamei.ro/wp-content/uploads/2020/09/20200929_140852-1.jpg)
PS. Se pot folosi orice legume dar cartoful trebuie să fie mai puțin de jumătate din greutatea totală. Pentru o cantitate mai mare se păstrarea proporțiilor. Cantitatea de sare deși mare este absolut necesară, ajută la deshidratarea legumelor într-un timp scurt. Rețeta este de pe un sait italian.