Ingrediente: 210 g chefir sau lapte bătut, 400 g făină, 1 ou, 1 plic drojdie uscată, 1 lingură zahăr, 1 lingură ulei, 1 linguriță sare, unt pentru uns plăcintele, ulei pentru fript
Mod de preparare: Într-un castron se pune oul, zahărul, drojdia, uleiul și se amestecă cu telul.
Se adaugă chefirul și sarea și se amestecă.
Se pune cam jumătate din cantitatea de făină cernută, se amestecă ușor tot cu telul pară.
Se adaugă și restul de făină care se încorporează cu spatula. Se scoate aluatul pe planșetă și se frământă câteva minute. Se repune aluatul în castronul uns bine cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut la loc călduț.
Când și-a dublat volumul se scoate pe planșetă, se frământă doar cât să se scoată aerul din aluat, se face un rulou care se porționează în 7-8 bucăți.
Fiecare bucată se întinde subțire pe planșetă, se crestează cu rotița zimțată din loc în loc
și se prăjește în ulei încins.
Plăcinta gata se scoate pe o farfurie acoperită cu prosop de hârtie pentru eliminarea surplusului de ulei după care se unge cu unt ca să rămână mai mult timp proaspătă.
Plăcintele se servesc simple, cu dulceață sau pastă de brânză.
Poftă bună!