Ingrediente: 200 g iaurt grecesc 10%, 150 ml apă, 100 g griș, sare, 1 plic zahăr vanilat, 1 ou, 10 g unt, 30 g pesmet, 1 lingură zahăr tos.
Mod de preparare: Se pune iaurtul și apa într-o crăticioară neaderentă cu un strop de sare și se amestecă. Când dă în clocot se toarnă grișul în ploaie și zahărul vanilat, se amestecă energic până se îngroașă, cam 2-3 minute. Se ia cratița de pe foc, se adaugă oul și se amestecă până este încorporat. Oul se va găti la căldura grișului.
Se lasă să se răcorească compoziția până se pregătește pesmetul. Într-o cratiță se topește untul, se adaugă pesmetul și zahărul și se prăjește puțin.
Din compoziția de griș se fac „papanași” cu mâna umezită și se pun în pesmetul prăjit. Se răsucește cratița pentru ca „papanașii” să fie bine acoperiți cu pesmet.
Noi am servit papanașii cu zahar pudră dar se pot și cu smântână sau dulceață.
Rețeta este de pe savori urbane unde găsiți și etapele de lucru.
Imi aduce mult aminde de galustele cu prune pe care mi le facea bunicamea. Am vazut retete interesante si originale in site-ul tau, Si mie imi place sa gatesc. Te felicit!